Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият лидер на британските консерватори се очаква да бъде избран до средата на юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резултатът от вътрешнопартийната надпревара за нов лидер на управляващата Консервативна партия, който да замени Тереза Мей и като следващ британски премиер, се очаква да бъде обявен преди паузата на Парламента на Великобритания за лятната почивка, съобщиха Торите в петък, цитирани от Ройтерс.

По-рано днес Тереза Мей обяви, че ще се оттегли като лидер на консерваторите на 7 юни, което ще бъде последвано от надпревара за нейния пост, като кандидатурите ще трябва да станат ясни след седмицата, започваща на 10 юни.

"Ще се проведат поредица кръгове на гласувания, докато не бъде определен окончателния избор на кандидати, които в последствие да бъдат гласувани от всички членове на партията", се казва в съвместно изявление на високопоставени консерватори, включително председателят Брандън Луис и заместник-председателите на Комисията 1922 Шерил Гилън и Чарлз Уокър.

"Очакваме този процес да приключи до края на юни, след което самото окончателно гласуване да се проведе навреме, за да бъде обявен резултата пред лятната парламентарна ваканция".

Агенция Ройтерс отбелязва, че британският парламент обикновено излиза в лятна почивка в края на юли, което предполага, че новият лидер на Торите и нов британски премиер ще трябва да бъде избран до средата на същия месец.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!