Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на фотоволтаици винят институции, че облагодетелстват ветропарк, той отрича

Снимка: БГНЕС

Малките собственици на фотоволтаични централи, с мощност под един мегават, твърдят, че Министерството на енергетиката и КЕВР облагодетелстват ветроенергийния парк „Свети Никола“ с 50 милиона евро на година.

От седмици малките ВЕИ недоволстват заради двойния, според тях, стандарт, по който се прилага законът в частта му за ограничаването на двойното финансиране за производителите на алтернативна енергия.

Най-големият ветропарк у нас „Св. Никола“ е изграден с помощта на схема за подпомагане финансов инструмент от ЕБВР и е въведен в експлоатация преди влизането в сила на Закона за енергията от възобновяеми източници. Това според малките фотоволтаици, означава, че НЕК трябва да прилага параграф 18, чрез който се ограничава двойното финансиране, национално и европейско, а КЕВР да контролира изпълнението на закона.

От щаба на протестиращите малки собственици твърдят още, че собственикът на ветропарк „Св. Никола“ край Каварна не е декларирал схемата за подпомагане, която е ползвал за изграждането на обекта.

И по този начин „щетите, които нанася държавата върху бюджета в рамките на всеки човек е една средна пенсия или една минимална работна заплата годишно“, посочи Павлина Трифонова от Съюза на европейските производители на „зелена енергия“.

„Лично зам.-председателят на Европейската комисия Шевкович каза, че прилагането към малките ВЕИ-та по този параграф противоречи на европейското законодателство“, добави тя.

От своя страна, изпълнителният директор на Ей И Ес-България, собственик на ветропарк „Свети Никола“ Иван Цанков, категорично отрече пред „Хоризонт“ компанията да е ползвала европейско финансиране при изграждането на парка.

„Вятърният парк, който изградихме – „Свети Никола“, е изграден със собствени средства на корпорацията Ей И Ес и с финансиране от съвсем стандартен банков заем, така че категорично отхвърлям всякакви опити да се опетнява името на Ей И Ес, по някакъв начин да се свързва с подобни схеми“.

Нещо повече, от компанията твърдят, че централата дори не ползва преференциална изкупна цена на тока към момента, защото търгува на свободния пазар.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени