Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетесата Яна Букова: Връзката между думите дава картината на света

Снимка: pixabay.com

"Връзката между думите дава картината на света и мястото, което аз обитавам". Това каза пред БНР Яна Букова - поет и писател, която от дълги години живее в Атина, по повод празника на писмеността и словото.

"Всеки човек, всеки исторически момент, преоткрива думите и им дава нов смисъл. Никой не получава готови думи. Те пътуват през времето, получават наслагвания, после всеки се нуждае от това да ги изчисти, да им даде свой личен смисъл. Всяко поколение, всяка група има своя жаргон. Това е много красиво. Има странно напрежение между личния, затворен език и езика на всички. С тези взаимовръзки се занимава литературата", каза тя в предаването "Хоризонт за вас".

Според нея работата на литераторите е да накарат хората да чуят какво им казват думите. "Литературата ни кара да чуваме и да виждаме", добави Букова.

"Всеки, който пише литература, в момента, в който точката е поставена, той вече няма власт над този текст. Той може да бъде четен, както читателите поискат. Може да бъде превеждан, както се случи от страна на преводачите. Когато са създали текста, думите вече имат свой собствен живот, независим от автора", каза още Яна Букова.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Яна Букова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна