Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информация за превенция и за пациенти предлага новият сайт диабет.бг

| обновено на 25.05.19 в 15:35
Майя Викторова
За едно от социално значимите заболявания – диабета, сме говорили нееднократно в Часът на здравето

Статистиката и изводите на специалистите сочат, че в световен мащаб 1 от 11 възрастни  страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. В България диабетиците са около половин милион души.
Ако не се предприемат незабавни действия, се очаква до 2045 г. хората, живеещи с диабет, да се увеличат с 204 млн. и общо да станат около 629 милиона в света.

Независимо дали имате познания за заболяването, добре е да се запознаете с новия специализиран сайт, който се изписва на български: диабет.бг.

По думите на председателя на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова сред основните причини за развитие на диабет са наднорменото тегло, заседналият начин на живот, наследствеността и др. Малко изненадващо е, но се оказва, че в селата процентът на диабетно болните е по-висок отколкото в градовете, а обяснението откриваме в това, че там, на село, живее по-възрастно население, с по-ниско образование, с по-ниски доходи, а и по-далеч от възможностите за специализирани прегледи и скринингови изследвания.

За превенция на диабета ендокринолозите съветват двигателна активност – поне 150 минути седмично, здравословно хранене (включващо и храни, богати на фибри), както и пиене на достатъчно вода.

Научете повече за въпросния сайт от председателя на Българската асоциация „Диабет“ Майя Викторова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!