Eмисия новини
от 01.00 часа

Парламентът в Испания прекрати пълномощията на четирима депутати

Снимка: БГНЕС

Парламентът в Испания прекрати пълномощията на четирима от своите депутати, които бяха избрани на последните извънредни парламентарни избори, предаде агенция Ройтерс. Причината е, че срещу тях се води съдебно дело заради опита им да отцепят Каталуния през 2017 година.

Четирима души, избрани за депутати и един за сенатор, напуснаха преди 4 дни под полицейски конвой затвора, в който се намират от месеци, и отидоха в парламента, за да положат клетва. Това предизвика вълна от недоволство сред испанците и бе повод за радост за каталунците.

Според първите в новоизбрания испански парламент не трябва да има сепаратисти, а според вторите - това е знак, че борбата за независимост на Каталуния продължава.

Става въпрос за бившия вицепрезидент на областта Ориол Жункерас, за когото Прокуратурата поиска 25 години, говорителя на правителството Жорди Турул, Жозеп Рул, Жорди Санчес и Раул Ромева.

На първите четирима правата като депутати бяха суспендирани, а на сенатора съдбата тепърва ще се изяснява.

Решението бе взето от ръководството на парламента след като Върховният съд изрично обяви, че въпреки избирането им за депутати няма да ги пусне предсрочно на свобода.

Сега те трябва да решат дали да оставят местата си празни или да се откажат в полза на следващите в избирателната листа. Ако останат празни, има по-големи шансове, заради промяна на броя на депутатите, премиерът Педро Санчес да състави правителството, в противен случай ще се наложи да търси отново подкрепата на каталунците.
 
 


Още от