Eмисия новини
от 22.00 часа

Борисов обсъди с премиера на Бавария икономиката и инвестициите

Бойко Борисов и Маркус Зьодер
Снимка: Пресслужба на МС

„Двустранните отношения между България и Германия са отлични, със стратегическа важност, а връзките с Бавария са най-активните и динамично развиващите се сред германските федерални провинции“. Това заяви премиерът Бойко Борисов срещата си в Мюнхен с министър-председателя на Свободната държава Бавария д-р Маркус Зьодер, предаде правителствената пресслужба.

Разговорите между Борисов и Зьодер бяха продължение на срещата, която двамата проведоха в София в началото на май. Днес във фокуса на обсъжданията бяха икономиката и инвестициите.

Министър-председателят Маркус Зьодер отбеляза, че е впечатлен от това колко много немски заводи се откриват в България. „Очакваме още по-засилено икономическо сътрудничество. Придаваме голямо значение на доверието на баварския бизнес за търговия и инвестиции в нашата страна, и полагаме усилия в тази посока“, подчерта Борисов.

Министър-председателят Борисов заяви, че България активно работи за още по-добри условия за привличане на инвеститори.

Двамата премиери бяха категорични, че политическият диалог между България и Бавария е интензивен на всички нива. Маркус Зьодер предложи да се организира Икономическа вечер на България в Бавария, която да е още един израз на отличните отношения между България и Бавария.

Пред журналисти след срещата Борисов каза, че се работи активно за повече контакти между българския и баварския бизнес, така че двете икономики да бъдат максимално съединени. „Те ни харесват, знаят, че сме стабилна и дисциплинирана държава, ние сме семейство във всяка една сфера“, добави  Борисов и акцентира върху ползотворното сътрудничество с много други федерални провинции.

Помолен да коментира днешното изказване на британския премиер Тереза Мей, Борисов изрази надежда да не се сбъднат страшните прогнози, при които вместо Брекзит да протече подредено, да дойде някой друг и да поиска нови разговори.

Министър-председателят Борисов също така поздрави към Франс Тимерманс за резултатите на вота в Холандия и подчерта доброто си приятелство с него.


Още от