Eмисия новини
от 14.00 часа

Иван Налбантов: Езикът е най-силното нещо, което е създал нашият народ през вековете

Иван Налбантов
Снимка: Мартин Николов

„Появата на словото е първият празник на човешкия дух. Хората започват да се разбират не с мимики и движения, а изговарят думи като слънце, луна, бог. Защото думите са духовната връзка между хората, другото е пипане на ръце“. Това каза пред БНР специалният гост в предаването „Хоризонт за вас“ - актьорът Иван Налбантов.

„Все ми се струва, че по-старите писатели и поети, Йовков например, употребяват думите по-добре!“, сподели той и добави:

„Словото, българският език не ме храни с това, че си изкарвам заплатата, храни ме и духовно. Това е изстрадал език. Езикът, който спаси нацията - народните песни, молитвите в църквите. Езикът е най-силното нещо, което е създал нашият народ през вековете, защото не може една армия да победи езика! Защото убитият поет продължава да говори с думите, които са написани, и са мъртви, но други хора ги произнасят, влагат дух и те заживяват не втори, а вечен живот!“.

Иван Налбантов днес ще получи награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство.

„Смисълът е духовен. Това е признание. Не се издава от един човек, а от много хора, с които живееш и ежедневието и творчеството си. Не е лесно да те признаят този тип хора, защото ти не си съвършен. Ти показваш и характера си, и възможностите си, и възпитанието си, и предаността си към професията, а и приятелските чувства", каза актьорът за високото театрално отличие“.

Иван Налбантов сподели, че Владимир Трендафилов е неговият еталон в професията:

„За него съм чел, че Олимп го е пратил в България. Значи са го пратили боговете, най-малкото Мелпомена“.

Към името на Трендафилов той прибави и Андрей Чапразов и Йордан Матев:

„Техните уроци бяха късно вечер на сладка чашка“.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Иван Налбантов можете да чуете от звуковия файл.


Още от
Димитър Еленов, Емил Янев и Богдана Костуркова

Абе... много любов

публикувано на 20.10.19 в 11:25