Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи в София искат действия по климатичните промени

Протестът на гръцки студенти пред парламента в Атина под егидата на международното екодвижение „Петъци за бъдеще“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Климатичните промени да се превърнат в централна тема на европейските политически дебати - за това призоваха десетки ученици и студенти, които организираха мирно шествие в центъра на столицата, което премина под надслов „Да спасим нашето бъдеще“.

Младежите, които бяха над 50, настояват за провеждането на национална осведомителна кампания, която да запознае обществото с последствията от климатичните промени. Те искат формулиране на конкретни национални мерки за изпълнение на ангажиментите по Парижкото споразумение за климата.

Шествието тръгна от НДК, премина по бул. „Витоша“ и завърши пред Министерството на околната среда и водите.

Демонстрантите, вдъхновени от личния пример на шведската тийнейджърка Грета Тунберг, обединила милиони младежи от цял свят в международното екодвижение „Петъци за бъдеще“, припомнят, че в следствие на климатичните промени в световен мащаб 1 милион животински и растителни видове са застрашени от изчезване.

Предложените мерки за овладяване на екологичната криза, според протестиращите, включват: преминаване към децентрализирана енергийна система, базирана на 100% възобновяема енергия до 2035 г., изграждане на ефективно функционираща система за разделно събиране на отпадъците, както и опазване на защитените зони.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна