Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев даде прием за 24 май

4
В Националния исторически музей президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева бяха домакини на традиционния прием по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Снимка: БТА

„Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии. С техния духовен блясък свети и образът на нашия богат на таланти народ“. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към гостите на традиционния прием в Националния исторически музей по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, съобщиха от прессекретариата на президента.

В словото си държавният глава припомнил думите, че „преди кирилската азбука България е била силна, но не и велика, защото е имала дворци, но е нямала училища“.

Румен Радев е посочил, че родината ни дължи своето богато културно наследство именно на българската просвета и духовност, българския език и азбука, които са вградени здраво в основите на нашата държавност и идентичност. „Тяхната сила и красота ни съхрани като общност и ни преведе през превратностите и изпитанията на времето“, подчертал президентът.

Държавният глава призовал да пазим това неоценимо богатство и добавил, че само това не е достатъчно, защото светът се движи напред с бързи крачки.

Румен Радев изразил признателността си към българските дейци на образованието, културата, науката и духовността, които поддържат съвестта ни жива, вдъхват ни национално самочувствие и продължават да прославят България по света.

Държавният глава отново изразил благодарността си на генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле, която по негова покана посети България и участва в тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Тя сподели не само уникалния празник на един народ на духа, но изрази своята признателност към нашето богато духовно наследство и остана истински възхитена от таланта на българските деца“, е заявил Румен Радев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени