Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова започва кампания за премахване на ДДС върху дарението на книги

Омбудсманът Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова ще започне кампания за премахване на ДДС върху дарението на книги. Това обяви тя навръх 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от екипа ѝ, предаде БТА.

„Мисля, че няма по-подходящ ден от днес и в навечерието на 1 юни - Ден на детето, да започнем заедно кауза, посветена на книгата - най-силното и най-могъщо оръжие срещу пълзящата сянка на бездуховието и несвободата“, е написала тя във Фейсбук страницата си.

Манолова обяснила, че е била сезирана от български издатели, които, по техните думи, „отдавна поставят този важен въпрос, но срещат само тишина. И безразличие“.

„Нямам обяснение защо дарението на книги се наказва с данък. Тази несправедливост трябва да бъде коригирана. Сигурна съм, че успеем ли в тази кауза, издателите ще предоставят многократно по-големи дарения на библиотеките, училищата, читалищата. Успяхме с ДДС-то при дарените храни, сега е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е важен, но далеч не е всичко“, завършила Мая Манолова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени