Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникалният спектакъл "В кръга на песента" - довечера на Античния

| обновено на 25.05.19 в 08:33

Известният диригент Йордан Камджалов ще представи тази вечер на Античния театър интерактивния  спектакъл „В кръга на песента“. 

За първи път пред публика ще бъдат съчетани трите формата на Музикална лаборатория за човека, основана от него  през 2014г. с диригент Мая Василева.  

Концептуалният проект стъпва върху българската хорова традиция. Основни инструменти в този изследователски процес са звука и словото. Основният импулс за раждането на  идеята  е копнежът вътрешното пространство, което всеки носи в себе си, да се споделя и отразява във външното акустическо пространство.

Концертната част на спектакъла е върху авторски разработки на Камджалов, базирани на музиката и текста на втори дял на паневритмията „Слънчеви лъчи”, изграден на основата на български традиционни ритми и мотиви (например ръченицата). Тема на музиката и текста е освобождаването на Човека.

 Йордан Камджалов учи дирижиране в София и в Берлин, както и в майсторски класове при диригенти от световна величина. Едва тридесетгодишен е избран за музикален генерален директор на културния център в германския град Хайделберг. Камджалов е първият чужденец на тази длъжност. Неговите сезони там са най-касовите в историята на операта и оркестъра.

Камджалов създава и фондация на свое име за подпомагане на млади български творци. Известен е с търсенията си на единство между музика, философия и наука.Той е артистичен директор и главен диригент на международния концептуален културен проект Genesis Orchestra и на „Музикална лаборатория за Човека“./  Входът е свободен 20ч. /


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна