Eмисия новини
от 06.00 часа

Според адвокат, свързан със скандала в Австрия, става дума за разследваща журналистика

Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компрометиращият видеозапис срещу крайнодесния австрийски политик Хайнц- Кристиан Щрахе е бил "проект на гражданското общество с използване на методи на разследващата журналистика", каза вчера един от мъжете, за които се подозира, че са извършили операцията под прикритие, съобщи БТА, като цитира ДПА.

Адвокатът на Щрахе каза вчера, че той е подал жалба срещу адвокат от Виена, детектив и жената, вкарала Щрахe в клопката, свалила австрийското правителство.

Имената на австрийския адвокат и австрийския детектив са известни, макар да не се съобщават, но не е известно името на жената, изиграла ролята на латвийска племенничка на руски олигарх. Адвокатът уредил срещата с жената, а австрийският детектив се представил за неин сътрудник. На тайно заснетата през 2017 г. среща на испанския остров Ибиса Щрахе обещава на жената обществени поръчки за изграждане на инфраструктура и ѝ казва как да избегне законите за финансиране на партиите. Съветва я също да купи най-големия австрийски вестник и да оказва влияние парламентарните избори в негова полза.

Във видеообръщение вчера Щрахе не отрича, че е имало такъв разговор, но казва, че това било активно обсъждане на различни варианти, а не на конкретни планове. "Такъв брейнсторминг е позволен, нито е осъдителен, нито незаконен", казва той.

Още от

ЕС подкрепя отлагането на Брекзит

публикувано на 23.10.19 в 20:54