Eмисия новини
от 22.00 часа

Светът се подготвя за "студена технологична война" заради "Хуауей"

Анна Ащън: ЕС може да се окаже в центъра на "студената технологична война" между САЩ и Китай

| обновено на 25.05.19 в 13:18

Търговската война е само върхът на айсберга в противопоставянето между икономическите гиганти Китай и САЩ. Те водят студена война по всички възможни фронтове – от земеделие до смартфони, от подводници до лунни изследвания.

Тази седмица под прицела на Доналд Тръмп се оказа "Хуауей". Администрацията на американския президент практически унищожава бизнеса на китайския телекомуникационен гигант със смартфони, блокирайки достъпа му до американски хардуер и софтуер за тях.

Съединените щати и Китай водят тиха технологична война от години, а първите явни за света битки се появиха редом с размяната на търговски мита и предупрежденията от опасността на 5G мрежата. В технологичните среди обаче си спомнят, че американският гигант "Епъл" беше принуден да отвори център в Китай, с който да събира данни за местните производители, за да може да работи на китайския пазар. Компании като "Фейсбук" изобщо нямат достъп до него, а китайските производители бързо и агресивно копират американски технологии и ги продават на света по-евтино. Именно затова интелектуалните права са един от големите препъникамъни в отношенията между Вашингтон и Пекин, но този път Белият дом нанесе изключително болезнен удар на Китай чрез най-голямата му технологична компания "Хуауей", заяви в интервю за "Събота 150" Саураб Гупта от Института за изучаване на отношенията между Китай и Съединените щати:

„Това е много драстична стъпка, направена от администрацията на Тръмп. Всъщност, ако се вгледаме, това са две стъпки. Първата е забраната за търговия на продукти на компанията в Съединените щати. Те вече са проникнали много дълбоко на американски пазар и честно казано, имат в селските региони на Съединените щати продуктите на тази компания се използват непрекъснато. Другият елемент, който е много по-пагубен от гледна точка на "Хуауей", е ембаргото за американски компании да търгуват технологични компоненти с китайската компания. Тук вече не говорим за оставането на компанията на американския пазар, а в световен мащаб. Има много елементи, произведени в Съединените щати, които са вложени в производството на различните продукти на "Хуауей".

Това от своя страна ще навреди сериозно и на американските компании, убедена е Анна Ащън от Американско-китайски бизнес съвет. Тя е категорична, че ударът върху "Хуауей" надхвърля пределите на технологичната и търговската война. Това е опит за световна доминация от страна на Доналд Тръмп:

„Това беше използвано и като способ за натиск върху европейските партньори. От гледна точка на това колко опасна е технологията, нещата не са съвсем прозрачни. Американското правителство обяснява, че по този начин може да се събират дори лични данни. Затова обаче няма преки доказателства. От изследванията на други правителства и организации обаче има данни, че продуктите на "Хуауей" невинаги са особено качествени, съответно – не са особено надеждни непрекъснато. Заради това не можем да ги разглеждаме като троянски кон на китайското правителство“.

Динамиката на търговските преговори се определя и от размяната на мита. След като Вашингтон вдигна от 10 на 25% митата за стоки на стойност 200 милиарда долара, Пекин обяви, че ще отговори реципрочно от 1 юни.

„Бизнес общността е разочарована, че и двете правителства – на Съединените щати и на Китай, решиха да продължат битката, вместо да се върнат на масата за преговори, за да изгладят поне частично различията си. Не просто преговорите се провалиха, но и двете страни увеличиха търговските мита и Съединените щати се подготвят да наложат още мита за 300 милиарда долара. Допълнителните мита няма да накарат нито едно от правителствата да променят позициите си. В същото време ще утежнят вредите, които вече са нанесени на американските потребители, на компаниите, служителите в тях и на земеделските производители“, коментира Ащън.

Заради това Доналд Тръмп дори обяви субсидии за фермерите, които страдат най-много от търговската война  с Китай. Това обаче не помага особено на крайните потребители, убедена е Ащън.

Задълбочаването на търговската война ще доведе до рязко повишаване на цените в Съединените щати, предупреди още тя:

„По този начин потребителите ще започнат да усещат разликата в митническите ставки. Те ще тежат върху цените на продуктите, които си купуват ежедневно. Поскъпването ще стане много по-бързо и много по-осезаемо за потребителите“.

И все пак – потребителите в Съединените щати все още могат да използват своите "Хуауей" устройства, а заради временното облекчаване на санкциите, има надежда и за положителен развой на кризата около технологичния гигант, ако казусът около него също влезе в споразумението между Вашингтон и Пекин.

Има и друг аспект – ако "Хуауей" се справи със ситуацията и светът бъде разделен, допълва Гупта, който е убеден, че китайският технологичен гигант е готов за битка.

„Много хора във Вашингтон говорят за нов вид студена война. Ние обаче все още се надяваме, че това ще бъде преосмислено и то много внимателно. Ние изобщо не можем да сравняваме ситуацията със студената война със Съветския съюз. Тогава нямаше никакви икономически връзки, нито културен или образователен обмен. Докато с Китай – една трета от чуждите студенти, които учат в американски университети, са китайци. Бизнесите, културите и хората ни са свързани. Студената война с Китай няма да е като тази със Съветския съюз. Ще бъде по-тежка, по-болезнена за всички и от нея няма да има победители“, допълва Анна Ащън от Американо-китайския бизнес съвет.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от