Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото българско училище в Ню Йорк празнува 15-години от създаването си

“Гергана”, първото българско училище в Ню Йорк, отбелязва 15-годишнината си с голям празничен концерт. Специален гост на учениците беше първият тромпетист на Метрополитън опера в Ню Йорк Били Хънтър, който за поздрав им изсвири право хоро.

Започнали с 12 хористи в началото, сега училище “Гергана” в Ню Йорк има повече от 120 деца на възраст от 4 години до 12 клас.
През 2004-та година джазовата певица Гергана Велинова, събира малък хор. Децата говорят български, но се оказва,че не могат да четат. Така се ражда идеята да станат и училище. За тези 15 години в “Гергана” се научават да пишат и четат на български най-малко 500 деца. Не изоставят и музиката. Но сега и пеят, и играят. Детският мюзикъл “Как без музика?” е представян повече от 10 пъти. С него са били и в Париж. Сега подготвят ново представление, с което през ноември ще гостуват във Виена, а след това и в София.

“Гергана" е общност и аз си пожелавам тази общност да съществува поне няколко пъти по 15 години”, каза по повод юбилея на първото българско училище в Ню Йорк директорката Нели Хаджийска, а Агенцията за българите в чужбина, в тази връзка, отличава училище “Гергана “ Ню Йорк с паметен медал “Паисий Хилендарски”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна