Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската полиция издирва мъж на около 30 години за взрива в Лион, има ДНК следи

| обновено на 25.05.19 в 18:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотина следователи са по следите на мъжа, издирван във връзка с вчерашната експлозия вън френския град Лион, при която пострадаха 13 души. Никой досега не е поел отговорност за нападението, което внесе паника в самия край на кампанията за европейските избори. 

Десетки свидетели са били изслушани от полицията, която разпространи снимки от охранителните камери на мъжа, разпознат като отговорен за експлозията в Лион. Според радио Франс енфо полицията е попаднала на ДНК отпечатъци, без да е сигурно, че те са на издирваното лице. На мястото на инцидента са открити малки количества взривно вещество, каквото е използвано често при самоубийствените атентати през последните години. Със случая се занимава антитерористичният отдел на прокуратурата. 

Следобед президентът Еманюел Макрон обсъди ситуацията на извънредна среща с вътрешния министър Кристоф Кастанер. Междувременно охраната на обществените места беше засилена. В такава обстановка протече 28-ата акция на протестиращите от шест месеца "жълти жилетки", въпреки че протестите бяха разпокъсани, а участието слабо. Напрегната е обстановката в севернофренския град Амиен, където в митинга се врязаха крайни активисти. Около 1200 са демонстрантите в Париж. На места протестите се смесват с шествията за климата. 

Полицията издирва мъж е на възраст между 30 и 35 години, облечен с черен пуловер и носещ тъмни очила.Според медии заподозреният избягал с велосипед, след като оставил взривното устройство.

Френската полиция обяви за издирване мъжа, отговорен за вчерашната експлозия в центъра на Лион. 13 души са ранени при инцидента. Никой не е поел отговорност за експлозията в центъра на Лион вчера, заяви прокурорът на Париж Реми Ейц на пресконференция за хода на разследването. Той обясни, че самоделното взривно устройство е било поставено в хартиена торба, пълна с пирони и метални топчета. Полицията продължава да издирва мъжа, разпознат като извършител на нападението, публикувани бяха негови снимки от камерите за видеонаблюдение. Досега потенциални свидетели са се обадили в полицията, но мъжът остава в неизвестност. Кметът на Лион съобщи, че трима от 13-те ранени при вчерашното нападение все още на лечение в болница. Един от тях е в сериозно състояние. 

Френският антитерористичен отдел започна разследване за вчерашния взрив в центъра на Лион, въпреки че според министъра на правосъдието Никол Белубе е рано да се говори за терористичен акт. Полицията издирва около 30-годишен мъж, засечен от камерите на черен велосипед, оставил книжна торба със саморъчното взривно устройство с пирони пред закусвалня на оживена пешеходна улица. 13 души са леко ранени, но мощният взрив е всял паника, според очевидците. 

Мотивите за нападението са неизвестни, но взривът стана точно в края на кампанията за европейските избори. 

Националистката Марин льо Пен веднага определи "атаката като терористична", а лидерът на крайната левица Меланшон – като "провокация, целяща да повлияе върху резултата". Вътрешният министър Кристоф Кастанер обеща засилени мерки за сигурност на всички обществени места. 

За 28-и пореден път във Франция се провежда национален протест на "жълтите жилетки". Според радио "Франс инфо" няколкостотин души организираха шествие по улиците на Париж до базиликата Сакре Кьор в Монмартър. Полицията е извършила повече от 5 хиляди проверки и е задържала близо 100 души заради проблеми с документите. За сблъсъци не се съобщава. Протести започнаха и в Амиен, родния град на френския президент Емануел Макрон.

Масовите съботни демонстрации на "жълтите жилетки" започнаха във Франция на 17 ноември м.г., като първоначално те бяха срещу увеличаването на таксите за горивата, но впоследствие се трансформираха в недоволство от цялостната политика на президента Еманюел Макрон. Ден преди европейските избори някои протестиращи се заканват да превърнат вота в референдум срещу президента Макрон. 

От френския Координационен център за борба с тероризма са потвърдили, че няма пострадали български граждани при вчерашния взрив на пешеходна улица в град Лион. Посолството на България в Париж е в контакт както с френските власти, така и с българската общност в Лион, съобщиха от външното министерство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна