Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър може да изпрати кипърски турчин за евродепутат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сред страните, които утре ще гласуват за представители в Европейски парламент, е и Кипър. За първи път в историята си страната може да изпрати кипърски турчин за депутат в ЕП. Участието на кипърските турци от окупираните територии като кандидати и избиратели е голямата интрига на сегашния европейски вот в етнически разделената от 45 години страна.

Проф. Ниязи Къзълюрек, кипърски турчин, преподавател в Университета на Кипър, е с много големи шансове да бъде избран за един от шестимата представители на Република Кипър в Европейския парламент, сочат социологическите проучвания в навечерието на вота.

Твърдият привърженик на федералното обединение на Кипър е кандидат от листата на главната опозиционна лява партия АКЕЛ. Той направи най-силната кампания за европейските избори в двете части на разделената страна на гръцки и турски език и се очаква да привлече гласове от двете кипърски общности.

Кипърските турци, макар че живеят в непризнатата Севернокипърска турска република, са европейски граждани и имат право да участват в европейските избори, провеждани в Република Кипър.

72 кандидати, 9 от които кипърски турци, се борят за гласовете на над 641 000 избиратели на острова, от които малко над 81 000 са кипърски турци.

1095 избирателни секции ще бъдат отворени утре. От тях 50 са специално разкрити близо до пропускателните пунктове през демаркационната линия, на територията на Република Кипър, в които ще могат да гласуват хората от окупираните територии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!