Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Паунов: Тереза Мей беше обречена на провал

Брекзит напълно промени политическия пейзаж във Великобритания, посочи журналистът

Снимка: БТА

Тереза Мей беше обречена на провал от самото начало в опитите си да постигне компромиси с ЕС, в собствената си партия и с опозицията, коментира в предаването „Събота 150“ кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов.

„Тереза Мей, която тръгна много устремно и дръзко с лозунги от рода на „Брекзит означава Брекзит“, постоянно трябваше да се огъва и да прави компромиси. Тя скоро си спечели име на човек, който не изпълнява обещанията си и на който не може да се вярва, самоизолира се. В опита си да угоди на всички тя загуби подкрепата на почти всички“, посочи той.

„Европа е пагубната дума за Консервативната партия, а Брекзит вече взе 2 премиерски жертви за по-малко от 3 години, дори без да е ясно какво изобщо ще се случи с Брекзит“, отбеляза журналистът.

Според него Брекзит напълно е променил политическия пейзаж във Великобритания:

„Брекзит не само взема скалпове на политически лидери, той е на път да разбие цяла една партия и то не коя да е, а Консервативната партия, а и не само нея - същото важи в пълна сила и за опозиционната Лейбъристка партия“.

Заради отслабената Лейбъристка партия консерваторите имат шанс да удържат властта, смята Веселин Паунов.

По думите му най-важното за торите и техния нов лидер ще бъде партията да бъде обединена. Той прогнозира, че ще бъде намерена компромисна фигура за този пост именно заради оцеляването на партията.

Кореспондентът на Радиото във Великобритания очаква много кандидати с доста различни виждания.

Не са изключени и предсрочни избори в страната, отбеляза той и добави, че към момента всички опции и за Брекзит остават открити.

Коментара на Веселин Паунов може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!