Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Датските железници“ до по-тъмната страна на айсберга

Педер Фредерик Йенсен и неговата книга

Автор на сборника с разкази „Датските железници“ е роденият 1978 година в Копенхаген писател Педер Фредерик Йенсен. Той завършва училище за корабостроители и Датската академия за писатели. Не знаем  как се държат на вода плавателните съдове, в чието изграждане е имал пръст писателят, но що се отнася до разказите на корабостроителя Педер Фредерик Йенсен - те отвеждат читателя до вярното пристанище. Там, където непременно откриваш себеподбни. Разпознаваш ги по баналните всекидневности, болката, безсилията, безпътиците...

Разказите на  Педер Фредерик Йенсен нямат лъскава страна и представителна мисия. Прелистиш ли и последната страница на 25-те къси разказа в сборника, имаш чувството, че си се запознал с цял град и драмите, дертовете  и диагнозите на обитателите му. Авторът  е доста пестелив на думи в историите си, но пред очите на читателя щедро и динамично  се сменят съдби и хора, които зърваш само за миг. Като на бърз кадър или през прозореца на експрес. Всичко  хем е така познато, хем не ти излиза от ума дълго след като си затворил книгата „Датските железници“. Трудно се разказват полутонове, полусенки, полущастия, празнота. Педер Фредерик Йенсен успява неусетно да ни сроди с обикновените обитатели и от по-тъмната страна на айсберга - архипелаг на благополучието и благоденствието  според повечето ми сънародници.

Датският писател гостува в София за премиерата на книгата си „Датските железници“. На 15 май той взе участие в Нощта на литературата и раздаде автографи.

Първият му роман Her står du „Ето те“ е издаден през 2007 година. През 2015–та той  печели Награда за дебют в драматургията, а през 2016 и престижната награда „Ото Гелстед“ за точните си наблюдения и анализи на живота на обикновените хора. Педер Фредерик Йенсен е автор и на още един роман. За сборника разкази „Датските железници“ е номиниран за Наградата за литература на Европейския съюз и за наградата „Едвард Педерсен“. Йенсен е редактор на електронния литературен портал morgenrøde.dk, и пише за датския вестник „Information“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени