Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 19-25 май

"Задръстване" на Еверест

В София се провежда третият, финален кръг от Европейската купа по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината боулдър. За трета поредна година у нас са най-добрите млади състезатели на Европа в боулдъринга. Участват близо 270 младежи от 27 страни. България е представена от 18 състезатели. Финалите са днес.

Матей Мицев зае четвърто място в първия кръг на Европейска купа по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплина скорост. Състезанието се проведе в края на миналата седмица в Мезоломбардо, Италия. Мицев, който беше единственият наш представител, постави нов национален рекорд в дисциплината - 7,31 сек. Следващият кръг от Европейската купа в тази дисциплина е през юли в Тарнов, Полша, а третият и последен - в началото на август в Имст, Австрия.

В края на миналата седмица в Мюнхен, Германия, пък се проведе петият кръг от Световната купа по състезателно катерене в дисциплината боулдър. Победиха Якоб Шуберт и Яня Гарнбрет.


Дизела на състезанието във Франция

В тежки условия Кирил Николов-Дизела се пребори за петото място в четвъртия кръг от Световните серии по скайрънинг, който се проведе в края на миналата семдица във Френските Алпи - "Skyrace des Matheysins". Българинът бяга в 15 сантиметра сняг, мъгла и при температри около нулата по трасе, дълго 27 километра, с денивелация близо 2000 метра. Дизела завърши с време 2 часа, 37 минути и 36 секунди след впечатляващ финален спринт с французина Тибо Гаривие. Нашият бегач успя да го изпревари с 0.2 сек. Победител стана Бартоломей Пшедвойевски от Полша (2:35:10). Преди това Дизела участва и в първия кръг, в Япония, където също завърши пети.


Краси Георгиев в Дуръс

Ултрамаратонецът Краси Георгиев финишира успешно 1200-километровото си бягане по Коридор №8, от Черно до Адриатическо море. Малко преди 17 часа на 23 май той стигна финала - град Дуръс в Албания. Стартът беше 16 дни по-рано, на 8 май, във Варна. Краси измина огромното разстояние, въпреки травма в лявото коляно и болки в мускулите и глезените. След като стигна брега на Адриатическо море, той изля двете бутилки с вода, които напълни от Черно море и от Охридското езеро - символ на единение между България, Северна Македония и Албания.


Към Еверест

Расте броят на загиналите под високите върхове в Хималаите този сезон, жертвите вече достигнаха 20. Очаквано, огромно струпване на хора се образува под Еверест, където само в сряда опит направиха над 200 души. Десет са вече жервтите под най-високия връх на планетата този сезон, заради измързвания и височинна болест, вследствие на дългото изчакване в “задръстването”, образувало се на такава голяма надморска височина. Междувременно стана ясно, че при мащабната акция по почистване на подстъпите към Еверест са събрани вече над 10 тона отпадъци.

Освен 10-те жертви под Еверест, четирима загинаха на Макалу, трима на Канчендзьонга и по един на Лхотце, Анапурна и Чо Ою. 

На слизане от Лхотце загина и българинът Иван Томов. Тялото му вече е транспортирано в Катманду и след уреждане на нужните документи, ще бъде върнато в Русе, откъдето е Томов. Другите двама българи, които този сезон бяха в Хималаите и изкачиха Канчендзьонга - Стефан Стефанов и Атанас Скатов, вече са в България.


Елизабет Револ

Година след драматично оцеляване под Нанга Парбат, Елизабет Револ се завърна в Хималаите и изкачи Еверест. Така тя стана първата французойка и петата жена изобщо, изкачила най-високия връх на планетата без допълнителен кислород. Ден по-късно (в четвъртък) Револ изкачи и Лхотце.

През януари 2018 г. Елизабет Револ и полският алпинист Томаш Мацкиевич изкачиха Нанга Парбат и така записаха второто в историята зимно изкачване на най-западния осемхилядник в Хималаите. Французойката стана втората жена в света със зимно изкачване на връх над 8000 метра. Успехът, обаче, беше съпътстван от голямата трагедия на слизане от върха. Мацкиевич остана завинаги по склоновете, а Револ беше спасена от участниците в полската национална експедиция, която тогава правеше опит за първо зимно изкачване на К2. В спасителната операция се включиха двама от най-добрите съвременни алпинисти - полякът Адам Биелицки и казахстанецът (добил полско гражданство) Денис Урубко, а също Ярослав Ботор и Пьотрек Томала. В организирането на акцията участва и пакистанецът Али Садпара.


Тази седмица, заради влошени метеорологични условия и неблагоприятна прогноза, Адам Биелицки и Феликс Берг се отказаха от плана си да атакуват връх Анапурна (8091 м) по нов маршрут по Северозападната стена. Двамата планираха за аклиматизация да изкачат седемхилядника Лангтанг Лирунг (7227 м), но не успяха заради обилни снеговалежи.

Заради неблагоприятни условия, Кори Ричардс и Естебан “Топо” Мена пък прекъснаха своя опит да отворят нов маршрут по северната страна на Еверест.

Ками Рита Шерпа

Броени дни, след като подобри собствения си рекорд за най-много изкачвания на Еверест, Ками Рита Шерпа отново се отправи натам и стъпи за 24-и път на върха. Той е бил с клиенти на агенцията, за която работи като шерп, и, така да се каже, е съвместявал поставянето на личен рекорд с работните си ангажименти. Крайната му цел (засега) е да изкачи Еверест 25 пъти.


Нирмал Пурджа

Бившият британски командос Нирмал Пурджа изкачи три осемхилядника само за 2 дни. В петък сутринта той стъпи на Макалу, след като в четвъртък сутринта изкачи Еверест, а същия ден следобед и Лхотце. С това броят на осемхилядниците, изкачени от него този сезон, стават 6 - след Анапурна (23 април), Дхаулагири (14 май) и Канчендзьонга (15 май), като на Анапурна и Дхаулагири Нирмал дори участва в спасителни операции. Целта му е да изкачи всичките 14 осемхилядника за едва 7 месеца. Трябва да се отбележи, обаче, че той има сериозна логистична подкрепа, предварително изградени височинни лагери и се движи през цялото време с кислороден апарат.


Марек Холечек и Зденек Хак

И едно постижение, при което става дума за истински алпинизъм: Чехите Марек Холечек и Зденек Хак изкачиха успешно непристъпната северозападна стена на седемхилядника Чамланг (7319 м) в долината Хонгу, Непал. Върхът е изкачван само няколко пъти, но никога от тази страна. Техничният маршрут представлява двакилометрова стена. Чехите са я преминали за 8 дни, в алпийски стил и са слезли по югозападния гребен, като последните три дни са изкарали без храна. Те са носители на Златен пикел (еквивалент на Оскарите в алпинизма) за прокарването на нов маршрут по Гашербрум 1 (8080 м) през август 2017 г., а през май 2018 г. преминаха премиерен машрут по шестхилядника Kyajo Ri (6186 м) в Непал. Двамата вече са в Базовия лагер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени