Eмисия новини
от 00.00 часа

"Галъп интернешънъл": Избирателната активност към 19 часа е 29,5%

| обновено на 26.05.19 в 18:01

Избирателната активност към 19 часа в страната е 29,5%, сочи екзитпол на "Галъп интернешънъл" за европейските избори в България.

Данните на социологическата агенция сочеха, че до урните към 17 часа са отишли 24,7% от избирателите. За този час активността бе по-ниска от вота за евродепутати през 2014 г. - 27,9%, а и спрямо първия вот за представители в Европарламента у нас през 2009-а, когато е била 28,2 процента.

Като цяло в по големите населени места активността по принцип е по-ниска, а в по-малките населени места самата структура на електората е такава, че да е по-мобилизирана, каза Яница Петкова от „Галъп интернешънъл“.

Данните на социологическата агенция за 15 часа бяха 20,4% активност, а за 13 часа сочеха, че до урните са отишли 16,1 на сто от избирателите.

„Нашите данни са доста подобни на тези от ЦИК, което е прекрасен атестат за общата работа на „Галъп интернешънъл“ и БНР в днешния ден. Активността към 13 часа е 16,1%, което наистина е малко по ниско, както ЦИК отбеляза, в сравнение с измерената по същото време на предходните избори за Европейски парламент, което също е в рамките на очакваното от „Галъп интернешънъл“, каза Първан Симеонов малко след 15 часа, когато ЦИК огласи данните си за 13 часа. 

На изборите за Европейски парламент през 2014 г. активността към 13 часа е била около 19% - малко по-ниска е сега, но очакваме да се повишава в течението на деня, обясни Яница Петкова от социологическата агенция. Според нея серията от почивни дни със сигурност оказва влияние върху избирателната активност. "Но голяма част от изборния ден предстои. Голяма част от младите хора по традиция отиват по-късно да гласуват, така че може да очакваме активността да се повишава", каза тя пред БНР.

Според данните на "Галъп интернешънъл" към 11 часа до урните бяха отишли 10,1 процента.

„Активността към 11 часа е малко по-ниска от регистрираната към този час на предходните европейски избори. Тя се подчинява на механизмите и структурата, които бяха обявени и от ЦИК, които замерват активността един час по-рано. Така че, числото 10,1% е най-новото – към 11 часа“, каза Първан Симеонов от „Галъп“. По-рано той прогнозира пред програма „Хоризонт“ на БНР, че до урните ще отидат по-малко избиратели отколкото на евровота през 2014 г.

Данните на социологическата агенция сочеха, че към 9 часа активността е била 3,9 на сто от избирателите.

Проучването е възложено и финансирано от БНР и се провежда от "Галъп интернешънъл", като е национално представително за вота.

На евроизборите през 2014 г. избирателната активност в страната бе 35,84% по данни на ЦИК.

Още от