Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без проблеми започна изборният ден в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без проблеми започна изборният ден в Гърция. Българските граждани могат да упражнят правото си на глас в 13 секции. Едновременно с изборите за Европейски парламент в Гърция се провежда и първият тур на местния вот. 

В 13 избирателни секции имат възможност да гласуват българите в Гърция. Най-активни са нашите сънародници на остров Крит – четири секции, три в Атина, две на Халкидики и по една секция в Солун, Кавала, Родос и Каламата. Над 50 хиляди български туристи пристигнаха за почивните дни и могат да гласуват само с лична карта. 

В ранните часове упражниха правото си на глас предимно българи, които работят днес, както туристи и студенти.

Все повече българи, предимно туристи, гласуват в двете секции на Халкидики. На остров Родос и Кавала също има интерес от българи да упражнят правото си на вот. Без проблеми гласуват българските граждани в Атина, Солун и Каламата.

Днес гърците избират 21 евродепутати. Над 5 милиона са гърците с право на глас, а половин милион са избирателите, които гласуват за първи път. В Гърция днес се провежда и първият тур на местния вот, което се очаква да засили избирателната активност.

Завишени са мерките за сигурност в цялата страна, отменени са тол таксите за улеснение на гласуващите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна