Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама загинали при падане на малък самолет до Ихтиман

| обновено на 26.05.19 в 16:16
Двама загинали при падане на малък самолет до Ихтиман
Снимка: Николай Христов

Двама души са загинали при падане на малък любителски самолет близо до Ихтиман. Сигналът е подаден около 11,45 ч. На място са изпратени няколко линейки, медиците са установили смъртта на мъж и жена.

По първоначални данни след набрана височина експерименталният самолет изпада в свредел, пада и се самозапалва, съобщи министерството на транспорта.

Самолетът е частен и е летял от Ихтиман в посока Свиленград.

Инцидентът се разследва от звеното за разследване на авиационни събития към Министерството на транспорта, а също и от полицията.

Полетният план на падналия самолет е бил подаден в Ръководството на въздушно движение у нас заяви Христо Христов, директор на Специализирано звено за разследване на авиационни събития към транспортното министерство. За момента причините за инцидента не са ясни.

"Той е пуснал и полетен план, да излети от летателна площадка Чернево за летателна площадка Драганово, значи всичко е окей. Той си е пуснал полетният план през РДВ“

Христов каза още ,че тъй като самолетът не е регистриран у нас, а в Италия предстои да бъда изискана информация от властите там.

„Този самолет не е в нашия регистър на Република България. Той е в италианския регистър, но тъй като всички самолети, които са в ЕС могат да летят на територията на всяка една друга държава от ЕС той има тези права да лети и на наша въздушна територия“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна