Eмисия новини
от 18.00 часа

Как гласуват българите в чужбина

Снимка: БГНЕС, архив

Българските граждани в чужбина гласуват днес за Европейски парламент в 191 секции в 64 държави. Най-много изборни секции са разкрити във Великобритания, Германия и Испания.

Великобритания отново води по брой разкрити секции. На тези евроизбори българите там могат да гласуват на 24 места. В посолството ни в Лондон разкритите секции са 4.

В секционната комисия в Илинг, Лондон, един от кварталите с най-много българи в британската столица, също очакват засилен интерес към евровота заради Брекзит и новата политическа ситуация в страната след оповестената оставка на премиера Тереза Мей.

“Политиката е традиционна тема, така че лично моят опит и моите познанства с част от българската диаспора, мисля че за повечето от тях е важно как ще се развие Европейски съюз", заяви пред "Хоризонт" Атанас Цветански, който е член на комисията. "Както виждаме, нещата с бъдещия Брекзит не са много ясни./.../ Мисля, че напоследък хората доста обърнаха внимание на ролята и важността на ЕС."

Атанас Цветански напомни, че зад граница могат да гласуват и онези българи, които не са подали предварително електронни заявления:

“Напълно свободни са да дойдат да гласуват. Това, което трябва да имат в себе си - документ за самоличност – лична карта или паспорт. На място се попълва декларация по образец, че няма да гласуват на друго място и спокойно могат да гласуват, където им е удобно“.

Българските граждани в Германия гласуват за Европарламент за първи път в 21 града на територията на страната, където са разкрити 24 изборни секции.

Една от тези секции е в Регенсбург, където заедно с околността, по неофициални данни има около 3 400 български граждани.. Председателят на изборната комисия в града Антоанета Тончева съобщи за "Хоризонт", че очакват повече гласоподаватели в часовете, когато българските семейства водят и взимат децата си от българското училище.

В Аахен очакват между 100 и 500 български гласоподаватели, съобщи за “Хоризонт“ Мартин Манолов от секционната комисия в града.

В секционната комисия в Барселона, където е най-голямата българска общност в Испания, очакват да гласуват много български туристи, които са в Каталуния за почивните дни, съобщи за “Хоризонт “ Иванка Иванова, заместник-председател на комисията.

“Все още не съм гласувал, но смятам някъде към 14-15 часа, когато са пиковите часове тук, да отида да гласувам “, каза от Москва пред БНР студентът по "Международни отношения" във Висшата школа по икономика в Москва Стефан Стоянов и допълни, че не очаква проблеми. Той разказа и как според него изглеждат изборите от гледна точка на руснаците.

“Сред руснаците има две мнения. Едното е на специалистите, а другото е на обикновените хора. Обикновените хора виждат в ЕС сянката на САЩ и на НАТО. /.../ На съвсем друго мнение са специалистите – те много ясно разграничават ЕС и САЩ.“

Интервюто на Лора Търколева със Стефан Стоянов и репортажа на Валерия Николова може да чуете от звуковите файлове. 


Още от