Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Инджов: Дезинформацията и хибридната война отличават тези евроизбори

Най-голямото предизвикателство пред ЕС е недоверието, че ще бъде съхранен

Момчил Инджов
Снимка: Личен архив

Тези европейски избори са по-различни, защото всекидневно хората се препъват не в купчини, а в планини от дезинформация. Мнението е на журналиста Момчил Инджов, кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Според него се прави всичко възможно хората да бъдат объркани.

„Както е казано в „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, всички са маскари. Целта е възможно най-трудно да бъде намерен не-маскарата. И това е уникалното, което отличава изборите“, каза Инджов в предаването "Рано в неделя".

Дезинформацията и хибридната война са много характерен белег на настоящия вот, смята Момчил Инджов, според когото фокусът на тези методи е насочен към необразованите хора, които се впечатляват „най-вече от заглавието и големите букви“.

„Разбира се, за това допринесе и краят на традиционните печатни медии в този вид. В интернет вече много по-лесно могат да бъдат манипулирани нещата, отколкото на хартия. Когато на практика една социална медия се превърна в медия. Всеки притежател на акаунт във Фейсбук може да бъде журналист, може да бъде и репортер и той не подлежи на контрол от редактор, за разлика от обикновените журналисти.  Ето това е един най-елементарен механизъм за разпространяване на фалшиви новини. Разбира се, има и много по-изтънчени методи.“

Като други важни маркери на тези избори журналистът открои Брекзит, миграцията и бюрократизирането на ЕС.

Друго голямо разширяване на съюза след това от 2004 година не се очертава, но предстои такова за по-малки държави, отбеляза още Инджов. „Това е несъмнено. Не трябва да вярваме на песимистите - те и за нас казваха, че и нас няма да ни приемат“, коментира той.

На Европейския съюз му е необходима реформа, той ще продължи да съществува и в това съм убеден не 100, а 1000%, допълни още журналистът, като се мотивира с това, че ЕС е „естествено създадена формация, а не изкуствено“.

„Това е формация, създадена от две държави, които са водили не една война помежду си. Тези две държави – Франция и Германия, техните ръководители стигнаха до извода, че така не може да се продължава, че може да се живее и по друг начин. В резултат на всичко това в градския транспорт на Париж днес спирките се съобщават освен на френски, и на немски език, забележете – на езика на някогашния окупатор. Това само преди 50 години би било немислимо.“

Инджов даде и пример с Белгия, където в управляващата коалиция има партия, искаща да отцепи Фландрия от Белгия. „И Белгия съществува и се държи в този вид единствено благодарение на Европейския съюз.“

Главното предизвикателство, с което трябва да се справи Европейският съюз, е недоверието, че той ще бъде съхранен, посочи Момчил Инджов. 

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна