Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейна двойка колоездачи прекосява Европа за каузата Обединена Европа

Съпрузите Клод и Силви ще изминат 6 хиляди километра - от Рим до Стокхолм

| обновено на 27.05.19 в 09:43
Съпрузите Клод и Силви
Снимка: Личен архив

Семейна двойка колоездачи от Франция прекосява Европа, избирайки по този начин да привлича повече съмишленици към каузата за Обединена Европа и с посланието да се гласува на изборите за Европейски парламент.

Съпрузите Клод и Силви са си поставили за цел да изминат 6 хил. километра, започвайки от Рим през София и чак до Стокхолм.

Двамата французи вярват, че Европа е приключение и че европейският проект има бъдеще, което трябва да изберем, като пуснем гласа си на евровота.

Когато щастлива случайност ни среща с Клод и Силви, те вече са изминали 2000 км по маршрута си. Предишната вечер в Карлово срещат Петко и Надя, които ги канят в красивата градина на торта със захаросани смокини. Петко знае няколко думи на френски.

“Всички хора са много приятелски настроени към нас. За първи път сме в България. Снощи търсихме в Карлово къде да нощуваме и мили хора ни поканиха в дома си. Петко ни предложи кафе, а жена му Надя ни подари домашно сладко, което не можехме да откажем, въпреки че е сложно с багажа ни“, разказва Силви.

Европейското приключение на колела на Клод и Силви започва преди три години, когато тръгват от най-южната част на Европа в близост до Лисабон. Миналото лято посещават Германия, Белгия, Дания и Холандия. По време на европейската си обиколка публикуват пътеписи, които качват в блога си, където качват и много снимки от преживяното. Тази пролет обаче решават да поемат на изток и да прекосят Балканите, изминавайки средно по 20 км в час, а в трудни участъци се качват и на влак, споделя Клод:

“Тази година искаме да приключим пътуването си из Европа, прекосявайки континента на изток и на север, минавайки през Букурещ, Будапеща и така до Стокхолм“.

Преди да отпътуват, подготвят необходимите документи, с които се позволява техни приятели да гласуват на евроизборите във Франция вместо тях, тъй като френското законодателство позволява това. Вярват, че с посланието, което носят, ще привлекат много повече последователи, отколкото, ако останат в родината си.

“Ние сме двама френски велосипедисти на по 60 години. Имаме три деца и двама внуци. Пътуваме из Европа с посланието, че всички заедно трябва да гласуваме за Европейски парламент. Това е много важно. Ние сме поколението след Втората световна война и знаем какво е война. Днес Европа означава демокрация, благосъстояние и мир. Искаме това да бъде така и за нашите деца, и внуци, за всички европейци. Това казваме на хората, които срещаме по пътя“, разказва Силви.

Клод и Силви имат специални тениски със символа на Европейския съюз:

“Да, имаме тези тениски от Брюксел, бяхме там миналата година. Прекрасни сини тениски със звездите символ на Европейския съюз. На тениските пише: Аз обичам Европа!“.

Съпрузите Клод и Силви

В България за кратко се отклоняват от плана и успяват да посетят Рилския манастир и Боянската църква.

На Деня на Европа 9 май са в Пловдив, където гледат празничното светлинно шоу, впечатлени са от историческото и културното богатство на града и призовават и други като тях да го открият за себе си. Казват, че в България усещат ентусиазма на една нация, която се присъедини към ЕС едва през 2007 година:

“Останахме с впечатлението, че хората тук се чувстват част от Европа и че ще гласуват. Идва ново европейско поколение. В България бяхме посрещнати като приятели и изживяхме красиви моменти, които са нашето богатство. Много хора си направиха снимки с нас и ни разпитваха“.

“Българите могат да внесат ентусиазъм в Европа, да допринесат за една нова пролет на Стария континент“, казва Клод, а Силви допълва:

“Ако няма граници, няма и война. Младите хора на Европа не познават границите и това трябва да остане така“.

На финала Клод и Силви имат и още едно послание:

“Искам да благодаря на всички български шофьори, които бяха много мили с нас. Притеснявахме се как ще се движим с велосипедите по българските пътища, но всичко беше ок. Мнозина ни дадоха кураж да продължаваме по пътя си. Така че казваме на всички велосипедисти: Идвайте в България!“.

Репортажа на Валерия Николова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени