Eмисия новини
от 00.00 часа

Българите в САЩ гласуват на евровота във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис

На територията на Съединените щати българските граждани могат да гласуват в 5 избирателни секции във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. Те приемат избиратели от 7 сутринта до 8 вечерта местно време.

В САЩ  желаещите да подадат своя глас в изборите за членове на Европейски парламент трябва да отговарят на условието за уседналост. При гласуването, ако лицата не са в списъка на комисията, ще е необходимо да подпишат декларация. В нея те заявяват, че притежават адресна регистрация по постоянен адрес в България или друга държава-членка на ЕС през последните три месеца.

Това означава, че по-голямата част от сънародниците ни в САЩ нямат да могат да гласуват. На условията за гласуване отговарят предимно наши туристи и командировани тук служители.

При предишния вот за Европейски парламент повечето от българите, с които разговарях не бяха запознати с мярката за уседналост и бяха разочаровани, че не могат да се включат. Тогава се срещнах и с объркани студенти, които са временно в Америка, но не са били в страна от ЕС през последните три месеца. Предстои да се разбере дали този път разяснителната кампания е дала резултат.


Още от