Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален сбор на Льо Пен надви „Република, напред!“ на Макрон на евроизборите

| обновено на 27.05.19 в 00:10
Снимка: БГНЕС

Крайнодесният Национален сбор на Марин льо Пен взема повече гласове от партията на президента Еманюел Макрон „Република, напред!“ на евроизборите във Франция, показаха резултатите от две екзтипол проучвания в удар за европейските амбиции на държавния глава, предаде Ройтерс.

Според анкетата на ИФОП Льо Пен печели 24 процента от вота в сравнение с 22,5 на сто за Макрон. Друго проучване даде сходни данни и 24 места в новия Европарламент за Национален сбор срещу 23 за „Република, напред!“ от общо 74. 

Oт френското президентство определиха резултата като разочарование, но не и катастрофа. 

Трети са Зелените, официално известни като „Европейски еколози и Зелените“ с 13% от вота.

Лидерката на националистите Марин льо Пен призова за разпускане на Националното събрание.

„Когато сме на второ място, няма как да кажем, че сме победили“ - заяви френският премиер Едуар Филип, коментирайки изборния резултат и второто  място за президентската партия „Републиката, напред!“ две години след спечеленото съкрушително мнозинство в Националното събрание. Вотът при впечатляващо висока активност неочаквано отреди трето място за Зелените и срина надеждите за подем на Републиканците. Назад остана и крайнолявата партия „Непокорна Франция“, почти изравнена със социалистите.

Според Едуар Филип резултатът потвърждава тенденцията от последните президентски избори и утвърждава „Национален сбор“ и „Република, напред!“ като основните политически сили на мястото на старите разделения между ляво и дясно. Френският политически живот е „двуполюсен“, заяви и лидерката на националистите Марин льо Пен, която се надява на оформянето на „супергрупа“ в европарламента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени