Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционните десни и леви губят мнозинството си в Европарламента

| обновено на 26.05.19 в 23:55

Прогнозните резултат от европейските избори сочат, че дясноцентристката Европейската народна партия, и левицата - Партията на европейските социалисти, вече нямат мнозинство в Европейския парламент. И който и от двата блока да поиска да контролира ЕП ще трябва да се обърне за подкрепа към либералите. Заедно обаче трите традиционни партии ще имат мнозинство - само ако успеят да съгласуват обща програма и да преодолеят различията си около кандидати за топпостовете в ЕС. 

Кандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер за наследник на Жан-Клод Юнкер като председател на ЕК, смята, че политическият център е отслабен в резултат на днешните избори за ЕП. В същото време Вебер призова: „Резултатите, които имаме до момента, ни казват, че демократичният център, който е склонен на компромис, е отслабен с тези избори, това означава, че силите, вярващи в Европа и искащи да въведат Европа в едно по-добро бъдеще, които имат амбиция за Европа, необходимо е тези сили да работят заедно“. 

Така след прогнозните данни ЕНП, социалистите и демократите, Зелените и АЛДЕ изразиха тази вечер готовност за преговори за голяма управляваща коалиция в следващия Европейски парламент. За подобна сделка призова по-рано кандидатът на левицата за шеф на ЕК Франс Тимерманс.

Алиансът ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел получава едва 28% от гласовете на изборите в Германия, сочи екзитпол проучване.

На второ място са Зелените с 22%, а трети е коалиционният партньор на Меркел - Германската социалдемократическа партия, с 15,5 на сто.

На четвърто място е крайнодясната „Алтернатива за Германия“ с 10,5% от гласовете. Следват с по 5,5% „Свободни демократи“ и Левицата.

Крайнодесният Национален сбор на Марин льо Пен взема повече гласове от партията на президента Еманюел Макрон „Република, напред!“ на евроизборите във Франция, показаха резултатите от две екзтипол проучвания в удар за европейските амбиции на държавния глава.

Според анкетата на ИФОП Льо Пен печели 24 процента от вота в сравнение с 22,5 на сто за Макрон. Друго проучване даде сходни данни и 24 места в новия Европарламент за Национален сбор срещу 23 за „Република, напред!“ от общо 74.

Oт френското президентство определиха резултата като разочарование, но не и катастрофа.

Трети са Зелените, официално известни като Европейски еколози и Зелените с 13% от вота.

Консервативната партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан получава внушителните 56% от гласовете на днешните избори за Европейски парламент в Унгария, сочат прогнозни данни.

Според проучването ФИДЕС е далеч пред социалистите и лявата Демократична коалиция, които печелят по 10%, следвани от националистическата „Йобик“ с 9 на сто.

Управляващата в Полша консервативна партия „Право и справедливост“ печели най-много гласове на евроизборите – 42,4%, сочат данни от екзитпол, предаде Ройтерс.

Опозиционната Европейска коалиция, включваща „Гражданска платформа“, по-рано ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, е втора с 39,1%.

В Испания социалистите на премиера Педро Санчес според прогнозите вземат 28-30% - с около 11 повече от основната опозиционна дясна Народна партия.

Социалдемократическата Партия на труда печели най-много гласове на евроизборите в Холандия – 18,1%, сочат приблизителни данни, публикувани от Европейския парламент.

Либералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте е втора с 15 на сто.

Трета е Християндемократически призив, част от Европейската народна партия, с 12,3%, следвана от националистическия и евроскептичен Форум за демокрация с 11% и от Зелената левица с 10,5 на сто.

Основната опозиционна консервативна партия „Нова демокрация“ поведе над управляващата лява СИРИЗА на изборите за Европейски парламент в Гърция, показа екзитпол проучване.

Прогнозните данни дават на „Нова демокрация“ 36-32 процента срещу 29-25 за СИРИЗА, която дойде на власт през 2015 г.

Изненада е третото място за социалистите с 9%. Следва крайнодясната „Златна зора“ със 7%.

Избирателната активност е по-висока от последните парламентарни избори поради първия тур на местния вот.

Парламентарни избори в южната ни съседка са планирани за не по-късно от есента, но опозиционният лидер Кириакос Мицотакис призова за незабавна оставка на премиера Алексис Ципрас и предсрочни избори в най-скоро време.

Управляващите в Румъния социалдемократи получават еднакъв резултат с дясноцентристката опозиционна Национална либерална партия – 25,8%, сочат предварителните данни. 

Дясноцентристката Хърватска демократична общност на премиера Андрей Пленкович печели най-много гласове на евровота в Хърватия – 23,43%, сочат приблизителни оценки, публикувани от Европейския парламент.

Втора е Социалдемократическата партия на Хърватия с 18,38%, a трети е независимият кандидат Мислав Колакушич с 8,20%.

Четири кипърски партии изпращат свои представители в Европейския парламент, стана ясно след преброяване на 100% на бюлетините. Кипър има 6 евродепутата.

Според неофициалните резултати след приключилото малко след 21 ч. преброяване управляващата дясноцентристка партия ДИСИ (Демократичен сбор) печели 29%. Само с 1,5% по-малко взема главната опозиционна партия, лявата АКЕЛ. Двете партии ще имат по двама евродепутата. 

Демократическата партия ДИКО е трета с 13.8%. Резултатът на Социалдемократическата партия /ЕДЕК/ е 10.6%. Две партии ще бъдат представени в Европарламента с по 1 депутат.

Крайнодясната ЕЛАМ увеличава избирателите си и печели 8.2% от подадените гласове, но те не й стигнаха да избере евродепутат.

73% от подадените от кипърските турци гласове са за АКЕЛ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна