Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас свиква предсрочни парламентарни избори

| обновено на 27.05.19 в 18:04
Снимка: БГНЕС

Премиерът Алексис Ципрас обяви, че свиква извънредни парламентарни избори час след като изгуби от консерваторите както евровота, така и местните избори. Очаква се предсрочният вот да се състои на 30 юни. Ципрас отложи официалното подаване на оставка след втория тур на местния вот в неделя.

Дори консерваторите от "Нова Демокрация" не са очаквали победа с над 9%, заявиха депутати от опозицията. "Изгубихме битката, но не и войната", коментират от централата на СИРИЗА.

Според частичните резултати досега "Нова Демокрация" достига 33% и седем евродепутати, следвана от СИРИЗА с 23% и шестима евродепутати.

Костадинка Кунева остава извън Европарламента.

Социалистите са на трето място, следвани от Комунистическата партия. Много слаби са резултатите на крайнодясната "Златна зора".

Кандидатите на консерваторите водят и в надпреварата за местния вот.

Победа на демократичните и проевропейски партии коментират днес гръцките медии и отбелязват, че младите гърци не са гласували за "Златна зора", както се очакваше.

По-рано всички лидери на опозиционните партии направиха изявление с искане за оставка на правителството, като премиерът Ципрас отчете, че при тези резултати това искане е логично.

Датата на изборите ще бъде фиксирана след среща с президента, съобщи гръцкият премиер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна