Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова, БНР

Акцент на днешните вестници са резултатите от изборите за Европейски парламент. "ГЕРБ отвя БСП" е водещото заглавие на "Телеграф".

"Борисов разгроми БСП напук на скандалите", пише вестник "Сега" и отбелязва, че избирателната активност вероятно ще отбележи негативен рекорд. Според "Монитор" решаващи за подреждането на изборния пъзел ще са вотът от чужбина и гласовете на хората, които почиваха в Гърция. Според "24 часа" има два извода от изборите - че хората са проевропейски настроени и, че кампаниите: "В България е зле" - не вървят.

"Труд" вижда сериозен провал на социологическите прогнози. "Цял месец в анализите си социолози обясняваха, че БСП изравнява резултат с ГЕРБ или даже води между 2 и 4 процента, а в последните дни едва се прокрадна прогноза за 1-2 % преднина на ГЕРБ", припомня изданието.

"Гласувахме за евродепутати", пише лаконично в заглавие вестник "Земя", а "Дума" акцентира върху това, че над две трети не са отишли до урните.

В интервю за "24 часа" политологът Димитър Ганев казва, че ролята на премиера Борисов за резултата на ГЕРБ на евровота е била ключова. Според него загубата на БСП на този евровот ще е по-голяма от тази на последния парламентарен вот през 2017 г. и това вероятно ще предизвика трус в левицата.

Цената на гласа - 30 лв., а сигналите за нарушения са 2 пъти по-малко от тези регистрирани на последния евровот през 2014 г., обобщава "Монитор".

Други акценти от днешните издания са:

Гражданите са по-съвестни от фирмите при връщането на заемите си, показват данни на БНБ, цитирани от "Труд". В края на 2018 г. делът на лошите кредити на домакинствата е намалял до 8,9 %, докато проблемните заеми за нефинансовите предприятия имат дял от 13,3%.

По-евтин бензин през лятото прогнозира пред "Телеграф" председателят на Управителния съвет на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. От началото на годината обаче - за по-малко от 6 месеца, масовият бензин А95 е поскъпнал с 32 стотинки на литър. Зареждането на резервоара е най-скъпо във Видин, следват го Кюстендил, Враца и Плевен. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени