Eмисия новини
от 17.00 часа

Вебер и Тимерманс с апел към прогресивните сили за обединение в ЕП

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия (ЕК) Манфред Вебер отправи покана за обединение към социалистите, либералите и зелените за партньорство в следващия Европейски парламент.

“Оттук нататък тези, които искат силен Европейски съюз, трябва да обединят силите си, затова отново отправям покана към социалистите, либералите и зелените. Мисля, че трябва да седнем заедно и да определим мандата за следващите пет години“.

Покана към прогресивните сили за обединение отправи и кандидатът на социалистите Франс Тимерманс:

“Ще повторя предложението си да работим заедно с останалите прогресивни партии в този парламент, така че да се опитаме да създадем програма, която да отговори на аспирациите, мечтите и понякога на опасенията на нашите съевропейци“.

В интервю за "Хоризонт" кандидатът за председател на Европейската комисия от Алианса на либералите и демократите за Европа Маргрете Вестагер казва, че е време да се разбие монопола на Европейската народна партия в евроинституциите:

“Имаше лидерство на Европейската народна партия в европейските институции много, много дълго време и е напълно оправдано да се иска по-добро разделение на властите и за позициите в парламента, и в комисията“.

Интервю на Вестагер за "Хоризонт" очаквайте в предаването "Преди всички".

Още от