Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕНП остава най-голяма и в новия Европарламент

| обновено на 27.05.19 в 16:49

Отново печеливши, но с едно наум - това е резултатът за традиционните проевропейски партии на приключилия снощи вот за Европейски парламент.

180 мандата за Европейската народна партия (ЕНП), 146 за европейските социалисти (ПЕС), 109 за Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), 69 за Зелените/Европейски свободен алианс и общо 171 за крайнодесните - това е  равносметката на този етап, която едва ли ще претърпи особени промени при обявяването на окончателните резултати.

На този фон ходът, който остава за традиционните политически сили е един - обединение. За него първи призова кандидатът на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер:

„Оттук нататък тези, които искат силен Европейски съюз, трябва да обединят силите си. Затова отново отправям покана към социалистите, либералите и зелените - мисля, че трябва да седнем заедно и да определим мандата за следващите 5 години“.

Като основна загриженост на хората кандидатът на социалистите за поста Франс Тимерманс открои климатичните промени и социалната несправедливост.

„Те искат  да са сигурни, че ще се борим срещу тези проблеми на европейско ниво“, каза той и също отправи призив за обединение на проевропейските сили.

„Ще повторя предложението си да работим заедно с останалите прогресивни партии в този парламент, така че да се опитаме да създадем програма, която да отговори на аспирациите, мечтите и понякога на опасенията на нашите съевропейци“, .

„Аз работя за разбиването на монополи. Правя най-вече това в продължение на 5 години и ще продължа да го правя и сега", каза кандидатката на Алианса на либералите и демократите за Европа Маргрете Вестагер в отговор на въпрос дали ще се обедини с Европейската народна партия.

И по-късно заяви пред „Хоризонт“:

„От доста време имаше коалиция на мнозинството между Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти. Също така имаше лидерство на ЕНП в европейските институции много, много дълго време. И е напълно оправдано да се иска по-добро разделение на властите - и за позициите в парламента, и в Комисията“.

Като „доказателство, че европейската демокрация е жива и се чувства добре“ видя изборите говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и отказа да признае победа на популистите:

„Не, популистите не спечелиха тези избори въпреки всички пророчества. Именно проевропейските сили от политическия спектър са печеливши. Тези, които спечелиха изборите, искат да работят във и за Европа, а не онези, които искат да я разрушат“.

И една любопитна подробност от изборите в Белгия - синът на главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние Никола Барние, който се кандидатира от дясноцентристкото „Реформаторско движение“, не е успял да събере достатъчно гласове, за да влезе в следващия Европейски парламент.

Евроскептиците имат сериозен резултат най-вече заради победата на крайнодясната партия "Национален сбор" във Франция на Марин льо Пен:

"Това е победа на народа. Той няма друг избор, освен да разпусне националния парламент", каза Льо Пен, говорейки за президента Еманюел Макрон, чиято партия остава втора.

В Италия "Лига" на вицепремиера Матео Салвини печели убедително, но той не желае промени в управляващата коалиция.

Предсрочен вот обаче ще има в Гърция, защото Алексис Ципрас обяви, че ще подаде оставка заради загубата на неговата СИРИЗА от "Нова демокрация".

Във Великобритания партия "Брекзит" на Найджъл Фарадж води убедително:

"Това е голяма победа за партията "Брекзит" и ужасна нощ за консервативната партия. Сега ние получихме мандат да участваме в преговорите и настояваме да го направим".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!