Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите на участниците във Втората национална олимпиада по езикова култура показаха много добро познаване на правилата на книжовния език

На 20 и 21 май в СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе Втората национална олимпиада по езикова култура за студенти от I и II курс. Проявата беше организирана от Катедрата по български език на Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ съвместно със Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В олимпиадата взеха участие 90 студенти от четири университета: Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Най-многобройно беше участието на студенти от специалността „Българска филология“. Наред с тях в състезанията се включиха първокурсници и второкурсници и от други специалности на филологическите факултети от участващите университети, както и студенти от Юридическия факултет на СУ. Отговорите на студентите бяха оценявани от две журита, в които участваха хабилитирани преподаватели от четирите университета и изтъкнати учени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ с доказано отношение към въпросите на езиковата култура.

Националната олимпиада по езикова култура започна със състезание между отборите от различните университети. То протече в два кръга – писмен и устен. В писмения кръг се представиха 15 отбора, като най-голям беше броят на отборите от СУ. Студентите решаваха многокомпонентен тест със задачи, свързани с правописната и пунктуационната норма. На устния кръг членовете на журито с председател проф. Светла Коева, директор на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“, провериха познанията на студентите за лексикалното богатство на езика ни. Друга група от въпроси, по които състезателите трябваше за изразят отношението си, беше свързана с езиковата култура и общуването в интернет.

В индивидуалното състезание, проведено на 21 май, взеха участие 24 студенти от цялата страна. И тук на писмения кръг състезателите трябваше да решат тест, чрез който да бъдат проверени знанията им за правописната, граматичната и пунктуационната норма. Устният кръг, за който се класираха осемте студенти с най-високи резултати от теста, включваше коментар на казуси от писмената и устната речева практика. В събеседването с журито, председателствано от доц. Руска Станчева от Секцията по съвременен български език в ИБЕ, студентите трябваше да оценяват не само правилността на езиковите средства, но и приемливостта им в конкретните речеви ситуации, в които те се реализират.

Резултатите показаха много добро познаване на правилата на книжовния език – всички отбори бяха решили правилно много повече от праговите 60% от задачите. Наред с това по време на работата си над теста участниците демонстрираха и умения за работа в екип, които са основа за формирането на  ключови компетентности, определящи успешната социална реализация.

В навечерието на 24 май Втората национална олимпиада по езикова култура  за студенти от I и II курс стимулира интереса на студентите към актуалните въпроси на езиковата култура, даде им възможност да покажат уменията си да прилагат теоретичните знания за книжовната норма в конкретни ситуации. Наред с това Олимпиадата предостави възможност за създаване и разширяване на контактите между студенти и преподаватели от различни университети. Високите резултати, отборният дух и уважението към родния език показаха, че всеки един от студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е носител на олимпийския дух и заслужено може да се нарече себе си победител!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени