Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Nasdaq оттегли офертата си за придобиване на фондовата борса в Осло

Американският борсов регулатори Nasdaq Inc. обяви в понеделник, че е оттеглил предложението си за поглъщане на Oslo Stock Exchange, оставяйки по този начин Euronext NV като единствен кандидат за основната фондова борса в Норвегия.

В съобщение за пресата, Nasdaq заяви, че неговите акционери, които преди това са гласували за тази сделка, са освободени от поетите от тях задължения.

"Подкрепата, която нашата оферта получи от норвежката бизнес и финансова общност, окуражава нашата европейска стратегия и укрепва нашия ангажимент към клиентите ни и региона", заяви президентът на Nasdaq Nordic Лаури Розендал, добавяйки, че по-нататъшното развитие и интеграция на европейските капиталови пазари ще остават "ключов приоритет за Nasdaq в Европа".

Големите борсови регулатори Nasdaq и Euronext се състезаваха за Oslo Bors през последните пет месеца. И двата борсови оператора представиха една и съща цена в брой от 158 норвежки крони на акция, или около 700 млн. евро за контролния пакет акции в единствената независима скандинавска фондова борса.

Отказът на Nasdaq е факт, след като по-рано този месец европейският борсов оператор Euronext заяви, че е получил разрешение от норвежкото министерство на финансите да купи до 100% от борсата в Осло (Oslo Bors).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени