Eмисия новини
от 02.00 часа

Маргрете Вестагер: Лидерство на ЕНП в евроинституциите продължи дълго, оправдано е да се иска по-добро разделение на властите

Маргрете Вестагер - комисар по конкуренцията и кандидат от АЛДЕ за председател на Европейската комисия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В интервю за „Хоризонт“ кандидатката за председател на Европейската комисия от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Маргрете Вестагер каза, че коалицията на нейния Алианс с Европейската народна партия е нещо, което произтича от вота на избирателите. Вестагер се обяви и за по-справедливо разпределение на властите в институциите.

„Аз работя за разбиването на монополи. Правя най-вече това в продължение на 5 години и продължавам да го правя и сега“ - думи, които настоящият комисар по конкуренцията и кандидат от АЛДЕ за председател на Европейската комисия каза след обявения късно снощи вот и след отправените покани към всички проевропейски партии за коалиция и от страна на конкурента ѝ от Европейската народна партия Манфред Вебер, и на Партията на социалистите Франс Тимерманс.

Кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова разговаря с Маргрете Вестагер.

- В крайна сметка ще се коалирате ли с Европейската народна партия?

- Европейците поискаха промяна. Те промениха участието си - за мен първата и най-страхотна новина тази вечер е, че гласувалите са над 50 на сто, а това само по себе си е промяна. Факт е, че Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) нямат мнозинство и този факт сам по себе си е призив за промяна. Затова е повече от очевидно, че трябва да започва с разширеното си семейство - сега имаме 108 места в Европейския парламент, Зелените също увеличават преднината си, има положителни резултати за социалистите в някои страни. За мен това е повече от достатъчна база за начало.

- Към вашата коалиция ще прибавите ли и бъдещите депутати от партията на френския президент Еманюел Макрон, които засега се отчитат в графата „други“?

- Както видяхме тази вечер, ние говорим за разширено семейство, в това число и с „Република, напред“. Нещата в парламента непрекъснато се променят и ние трябва да се придържаме към това и да работим на тази основа.

- Както сама казахте, разбивате монополи в продължение на 5 години. А какви точно монополи ще разбивате в следващия парламент?

- От доста време имаше коалиция на мнозинството между Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти. Също така имаше лидерство на ЕНП в европейските институции много, много дълго време. И е напълно оправдано да се иска по-добро разделение на властите - и за позициите в парламента, и в Комисията.

- Ще се опитате ли да помирите различията между Източна и Западна Европа, които по някои въпроси са доста осезаеми…

- Това очевидно е начална точка. Различията между хората са реални различия. И ние трябва да открием как да се справим с това и да сме сигурни, че всеки чувства отношение към него като член на нашия съюз.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.

Още от
Дубравка Угрешич

Алхимията на Дубравка Угрешич

публикувано на 23.10.19 в 13:04