Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Благодаря на избирателите, че не се подведоха по жлъчта на президента

| обновено на 27.05.19 в 15:50
Борисов провери изграждането на обходния път на Габрово.
Снимка: Пресцентър на МС

Премиерът Бойко Борисов направи първи коментар на резултатите от вчерашните евроизбори пред журналисти в Габрово.

Той обяви, че гласовете, получени от всички партии в управляващата коалиция, показват, че тя е достатъчно силна, за да продължи да управлява.

Борисов благодари на избирателите, че са подкрепили ГЕРБ въпреки критиките на президента Румен Радев:

"При прякото участие на президента срещу нас в полза на БСП, това искате да коментирам. Ето, коментирам. И въпреки всичко, благодаря на хората, че не се подведоха по тази злоба, тази жлъч. ГЕРБ победи на изборите въпреки цялата злоба, изсипала се върху нас".

"ГЕРБ победи на изборите, въпреки цялата злоба по време на кампанията", коментира премиерът Бойко Борисов: "Даже ми е много драго за Асеновград, че отидоха и Радев, и Корнелия и се сбраха накуп там и ги бихме с 1000 и кусур гласа повече".

По повод коментарите, че Борисов е спечелил изборите, премиерът коментира, че на партийно събрание е бил само веднъж, а е участвал като е показал свършеното и подчерта, че избори се печелят с работа. Разгневи се отново на социолозите и нарече прогнозите им за вота лъжливи. Премиерът коментира и влиянието на Цветан Цветанов за спечелването на изборите. То, по думите му, е било надценено: "И този залп срещу него, да отстрелят флагмана, видяхте, изтеглих го назад, структурите си работят".

Бойко Борисов обяви, че скандалите остават като обеца на ухото за партията и вътре в нея ще бъде създаден контролен механизъм по места.

"Хората се разгневиха, аз го усетих, наказах виновните. Това обаче е страхотна обеца на нашето ухо. Вътре в партията трябва да създадем този контролен механизъм по места и затова сега това обмислям, механизмите, по които да мога да ги махам, преди вие да разберете. То това е силата на партията".

От думите на финансовия министър, който съпътстваше премиера, стана ясно, че се въвеждат корекции в Закона за политическите партии, за да се получава точния размер на полагащата се партийна субсидия, тоест 11 лева на спечелен глас.

"Ако партиите са надвзели, трябва да връщат средства", уточни Борисов.

След като инспектира изграждането на обходния път на Габрово, който ще осъществи връзката към бъдещия тунел "Почивка" под Шипка и вертикалната връзка Русе – Велико Търново, част от трансевропейския коридор номер 9, премиерът коментира и ветото, наложено от президента върху промените в Закона за държавната собственост:

"Излезте сега в петък, като тръгнат хората на "Младост" и километри опашки се наредят, или по "Хемус" като се избиват. Това трасе с една година го забавихме заради тези отчуждителни процедури. Да излезе и да каже: "Аз съм го спрял на инат. Това е инат".

По повод на президентското вето Борисов подчерта, че не вижда Румен Радев да е равно отдалечен от всички партии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!