Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо повишение на европейските борси след изборите за Европейски парламент

Европейските акции поскъпват предпазливо по време на търговията в понеделник, тъй като проевропейските партии успяха да спечелят около две трети от местата в новия парламент на ЕС, което отслаби инвеститорските притеснения за рязко повишаване на популистките нагласи на стария континент.

Подкрепа за позитивната европейска търговия оказват и преговорите за сливане на "Фиат Крайслер" с "Рено", което ще доведе до формирането на третата по големина автомобилостроителната компания в света.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,27% благодарение най-вече на ръст с около 1,6% на акциите в автомобилния сектор след информацията за възможно сливане между италианско-американската и френската автомобилни компании. Акциите на Renault поскъпват с цели близо 14%, а акциите на Fiat Chrysler Automobiles - с над 10%.

По-предпазливо повишение от 0,83% регистрират акциите на Volkswagen след новина, че германският автомобилен гигант се намира в интензивни преговори с шведската "стартъп" компания Northvolt относно планове за съвместното им производство на батерийни клетки в Залцгитер, Германия.

Немският индекс DAX 30 нараства с 0,34%, френският CAC 40 - с 0,2%, а основният индекс MIB на борсата в Милано - с 0,7% благодарение и на днешно изявление на вицепремиера на страната - Луиджи ди Майо, че не вижда необходимост от промени в правителството въпреки по-слабите резултати на неговото Движение "Пет звезди" по време на вчерашния вот за Европейския парламент.

Водещите петролни компании също допринасят за позитивния тон на европейските борси, като акциите на Total нараства с 0,73%, а на Royal Dutch Shell - с 0,51%, въпреки че фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни се понижават с 0,24% към 58,50 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрола брент поскъпват с 0,37% към 68,90 долара за барел.

Влияние за днешната леко позитивна настройка сред европейските инвеститори оказват и относително умерените коментари на президента на САЩ Доналд Тръмп по време на неговата официална визита в Токио относно търговските преговори с японските власти, както и тези по отношение на Иран и Северна Корея. Тръмп също така смята, че има "много добър" шанс за постигане на търговско споразумение с Китай, но допълни, че Съединените щати все още не са готови за търговска сделка с Пекин.
Призивите на основателя и главен изпълнителен директор на "Хуавей" (Huawei) към властите в Пекин да не предприемат рестриктивни контрамерки спрямо американския технологичен гигант "Ейпъл" (Apple Inc.) и че той ще се противопостави на евентуален подобен ход пък допринасят за известно отслабване на притесненията за ескалиране на т.нар. "технологична студена война", която набра скорост през последните дни и седмици.

Търговията на борсите на стария континент обаче е като цяло доста вяла и неликвидна с оглед на факта, че днес е официален неработен ден за Лондонската борса (заради редовната пролетна банкова ваканция всеки последен понеделник на месец май) и за американските финансови пазари, включително пазарите на акции на Уолстрийт, поради честването в САЩ на Деня на загиналите във войните (Memorial Day).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени