Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Базарът на книгата и литературният фестивал за млади и малки читатели започват утре

| обновено на 27.05.19 в 15:53
Снимка: kids.literaryfest.org
Словото и насърчаването на четенето продължават да са във фокуса на Радиоприемница и тази седмица.

От 28 до 31 май предаването ще се излъчва от Пролетния базар на книгата и втория Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

От вторник до неделя на традиционния фестивал ще има 10 000 заглавия, много книжни премиери, ще участват над 160 издателства, както и културна програма с над 50 събития.

През следващите 6 дни двете събития в НДК ще се провеждат успоредно и ще се преплитат взаимно, обясни в ефира на Радио София пердседателят на УС на Асоциация „Българска книга“ Велизара Добрева. Литературният фестивал за деца и младежи ще даде допълнителна възможност за докосване до хубавата книга. Ще има и изложба с илюстрации на книги на Любен Зидаров. Предвидени са и срещи с автори и илюстратори, поетични рецитали, а също така и театрални постановки. Ще бъдат изложени книги с различен жанр и за всякаква възраст.

На международния фестивал са поканени и ще присъстват детски автори от Европа – Норвегия, Италия, Гърция.

Ще има и курс за писане, творчески работилници.
Застъпени са различни изкуства, в чиято основа е литературата.

Откриващото събитие в първия ден на фестивала е „В детската стая с Валери Петров“.

От 11 ч. модераторът Кремена Димитрова ще представи илюстраторките Мила Янева-Табакова ("Пук!"), Мария Налбантова ("Копче за сън"), Росица Ралева ("В лунната стая"), Люба Халева ("Меко казано") след преиздаването от „Колибри“ на безсмъртните приказки на големия ни поет в навечерието на неговата 100-годишнина (през 2020 г.).

Утре ново поколение деца ще открият прекрасните стихове на Валери Петров. В нови книги, с нови илюстрации. С неговия език, герои и забавни случки – анонсира Кремена Димитрова. Ще има и артистично четене от Ангелина Славова от Младежкия театър.

Изненада е, но на срещата ще бъдат и внуците на поета, с децата си… Ще бъде пуснат и откъс от тв „Умно село“, посветено на писателя.

Чуйте разговорите на Катя Василева с Велизара Добрева и с Кремена Димитрова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна