Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Атанас Скатов: От нашите планини по-красиви няма

Атанас Скатов
Снимка: Ани Петрова

Тази вечер в Столичната библиотека ще бъде представена новата книга на алпиниста Атанас Скатов “Лхотце и Еверест на един дъх". Това е неговата пета книга.

На 15 май Атанас Скатов изкачи връх Канчендзьонга, който е трети по височина на планетата. Канчендзьонга за непалци и индийци е свещен връх, обясни алпинистът в предаването "Хоризонт до обед". 

"Петте съкровища на великия сняг се превежда. Масивът е пет върха, като четири от тях са на височина над 8 хиляди метра, само единият връх е малко под 8 хиляди метра."

"Действително се оказа трудна експедиция. Понеже е много отдалечен върхът, много време се върви до базов лагер. Тръгва се от 1000 метра надморска височина, а базовият лагер е на 5 хиляди и 500 метра. 10 дена се върви само до базов лагер", разказа Атанас Скатов.

За мен беше важно да се боря до край, подчерта той, като допълни, че неговата мисия винаги го мотивира най-силно.

"Аз съм публикувал вече едно-две видеа от върха, както и снимки. Невероятен късмет. В момента, в който се качваме, почти с изгрева на слънцето, има видимост във всички посоки, няма нито едно облаче и невероятна видимост."

Според Скатов е проблем това, че много неподготвени хора атакуват върховете. 

Снощи стана ясно, че Скатов е обявен за “Зелена личност на 2019”, след като спечели в надпреварата с другите номинирани. Награда е предназначена за хора, които са допринесли за популяризирането и налагането на зелената идея в обществото.

"Преди 8 години реших да премина само на растителна диета, защото по този начин най-малко се замърсява околната среда. Мен този въпрос ме вълнува изключително силно и все още това е най-важното нещо за мен - да запазим природата на нашата планета", отбеляза алпинистът.

"Почти всички големи планини, планински вериги в света, обиколих седемте континента, но като нашите планини толкова красиви действително няма", сподели той. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени