Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегът на Тръмп Стив Банън обяви края на евроинтеграцията

Стив Банън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп Стив Банън каза, че европейската интеграция е приключила след победите на националистически и популистки партии на изборите за Европейски парламент в Италия, Франция и Великобритания, предаде АП, цитирана от БТА.

Според Банън резултатите показват, че европейският център рухва, а традиционните десни и леви политики са заменени от битка между „националистически срещу глобалистки“ сили.

По думите му „хората си връщат своите страни . . . това е само началото“. „С времето това ще става все по-силно“, заяви той.

Не е ясно дали различните националистически, популистки и крайнодесни партии в Европа ще могат да сформират единен блок в Европейския парламент. А дори да го направят, те ще са много далеч от постигане на мнозинство, отбелязва АП.

Въпреки това Банън предрече, че „супергрупа“, съставена от евроскептични партии, ще блокира всякакви опити за задълбочаване на интеграцията между държавите в ЕС. „Всеки ден ще е като Сталинград“, каза той, имайки предвид една от най-ожесточените обсади през Втората световна война.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени