Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фолксваген" променя плановете си за вноса на автомобилни акумулатори за 50 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen) преструктурира плановете си за закупуване на автомобилни батерии (акумулатори) на стойност 50 милиарда евро с оглед на притеснения, че може да се провали сделката за доставки от страна на компанията Samsung SDI Co. Ltd., съобщиха в понеделник германски медии.

"Самсунг" трябваше да предостави на "Фолксваген" акумулаторни батерии за захранване на около 200 000 автомобила, но по време на преговорите се появиха различни мнения за производствената стойност и за графика на доставки, като южнокорейската компания съкрати обещаните доставки до една четвърт от първоначалната сума, съобщиха неназовани източници, запознати с въпроса.

По-рано този месец Volkswagen AG обяви, че ще създаде производствено съоръжение за батерии в Долна Саксония, в което ще инвестира около 1 милиард евро. Компанията също така заяви, че ще се стреми към стратегическо партньорство с установени доставчици на акумулаторни клетки. Решението беше взето в съответствие с плана на водещия автомобилен производител да пусне на пазара почти 70 нови електрически модела през следващите десет години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени