Eмисия новини
от 18.00 часа

Пет века по-късно Леонардо продължава да вълнува човечеството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Обикновено, когато давам на студентите си задача за курсова работа, единственото нещо което им забранявам е да пишат за „Мона Лиза“. Не защото не харесвам тази картина, а защото около нея има много повече неверни твърдения, отколкото истини“ – сподели д-р Владимир Димитров, изкуствовед от Нов български университет, пред микрофона на „Артефир“.

Леонардо да Винчи е един от най-изследваните художници. Има две запазени негови писма, в които той предлага услугите си на различни владетели. В тях изрежда способностите си: може да създава летателни машини, може да създава хидросъоръжения, може да направи укреплението на града и какво ли още не, но дори не споменава, че е художник. В другото писмо го отбелязва на последно място, т.е. самият той не държи толкова на тази своя дейност. Неговите произведения са много малко, редица от тях са недовършени и около тях витаят мистификации – дали са оригинални или са копия на негови ученици. Общо взето са установени около 20 негови произведения.

Какво още разказа д-р Димитров за образа на Леонардо да Винчи, за прояви с които се отбелязва 2019-а – годината, в която се навършват пет века от смъртта на гениалния изобретател и художник – чуйте в звуковия файл. Като бонус – няколко думи за Матера – ЕСК 2019 заедно с Пловдив и предстоящото Международно биенале на стъклото.


Още от