Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Салвини се закани да промени бюджетните правила на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победата за крайнодясната „Лига“ на евровота в Италия ѝ дава мандат да работи за данъчни съкращения и борба за промени в бюджетните правила на ЕС, заяви днес нейният лидер – вицепремиерът Матео Салвини, предаде Ройтерс.

Партията му спечели 34,3% от вота в неделя – двойно повече от този на съюзника си в управляващата коалиция движение „Пет звезди“, което получи едва 17,1 на сто и бе изместено на трето място от лявата Демократическа партия.

„Дойде моментът за пълна промяна на остарелите правила, който вредят на Европа. По друг начин резултатът от вота не може да бъде обяснен“, каза Салвини на пресконференция в Милано.

Вицепремиерът, който прекара голяма част от кампанията си в обещания за данъчни облекчения в потенциален разрез с фискалните правила на ЕС, не демонстрира никакво желание да отстъпи. По-ниски данъци са „ключов въпрос“ за италианците и ще бъдат основна за бюджета за следващата година, който ще бъде представен през есента, каза Салвини.

По-рано в понеделник той подаде маслиново клонче на „Пет звезди“ и отхвърли потенциални промени в кабинета, въпреки разочароващия резултат на партньора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени