Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ходовете на БСП след евроизборите

Иво Инджов (вляво) и Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

„Хората искат нови лица, не само в България, но и в Европа. Затова политическият процес в Европа се екстремизира, поляризира - гласът на левите се поема от зелени движения, гласът на десните - от нови радикално десни. В България имаше търсене на нови неща, но не ги намериха избирателите. Това обяснява ниската активност у нас“. Това каза пред БНР социологът Първан Симеонов в коментар на проведените избори за Европейски парламент.

Социологът коментира тръгването на БСП по пътя на избор на нов председател:

„Проблемът при Корнелия Нинова е, че тя самата се възприема като човек, който обновява партията и вероятно трудно приема идеята, че в момента се говори за обновление на партията, на база на направеното от нея“, каза той в предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ и добави, че това е своеобразен вот на доверие от редовите социалисти от партията. „Предполага се, че Нинова разчита на това, че редовият социалист ще се огледа и няма да види друг лидер“, коментира Симеонов. 

От своя страна политологът доц. Иво Инджов коментара пътя на БСП, начертан от Нинова, като заяви, че въпросът е в механизмите, в което лидерката на БСП ще потърси подкрепата:

„Морално би било г-жа Нинова да хвърли оставка още в нощта след изборите, защото начинът на организация на партията, кампанията, листата и водачът, който тя предложи, не ѝ донесоха успех“. Според него, ако крилото на Сергей Станишев в БСП беше тръгнало да бойкотира изборите, партията можеше да има и под 20 %.

Инджов смята, че дългата процедура на смяна на партийни ръководства по места - общински и областни, и едва тогава откриване на процедура за избор на лидер от всички членове на партията, показва, че се подготвя служебна победа, макар че членовете на БСП ще си кажат последната дума.

„Много е важно дали ще има истински вътрешно партиен референдум, или ще има само допитване, както беше с номинациите за президентските кандидатури", каза още той в предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“. 

По думите на Инджов логично е, ако се избират нови общински и областни партийни ръководства, това да се случи след местните избори, а не преди тях, както БСП заявиха, че ще правят.

Разговора на Лъчезар Цветков с Първан Симеонов и Иво Инджов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна