Eмисия новини
от 01.00 часа

Моцартовите празници в Правец с ново ръководство

Борислава Танева
Снимка: личен архив
Проф. Борислава Танева е новият артистичен директор на фестивала "Моцартови празници" в Правец. Дълги години негово лице беше оперната прима Христина Ангелакова, а изданието през 2018 година беше в нейна памет. След конкурс, обявен от Министерството на културата, от февруари 2019 г. уважаваната наша пианистка и педагог, заместник-ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", пое грижата за съставяне на програма за следващото издание на фестивала, за да няма нулева година.


Проф. Танева има богат организационен опит като част от екипа на фестивала за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO, с нейно участие са направени и много други музикални проекти, като изключително успешния "Музиката на Европа", например. Пианистката споделя, че досега не е имала случай да се включва в организацията на форум "на скорост", а винаги е била в основата на създаването, но въпреки напредналото време и трудните условия, фестивал все пак ще има и той ще покаже донякъде насоките за бъдещото развитие на "Моцартовите празници" - не само в оперния жанр, но и в други области на музиката и изкуствата. Важно, според новия артистичен директор, е фестивалът да има определен период на провеждане - в предпоследната седмица на месец август. Така публиката ще може да очаква събитията и да планира посещението в Правец като част от културния туризъм в региона.

Макар и по-камерен, фестивалът "Моцартови празници" ще се проведе в Правец в периода 23 - 26 август 2019 г. Ще участват Трио "Моцарт" от Виена; дуото Мила Михова - сопран и Николай Стойков - пиано; Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров ("Музикант на годината 2018"); младият пианист Ивайло Василев, когото наричат "малкият Моцарт", и др.

Още интересни подробности за бъдещето на фестивала "Моцартови празници" чуйте в интервюто с артистичния директор проф. Борислава Танева в звуковия файл.


Още от