Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кувейт очаква балансиран петролен пазар към края на годината

Петролният пазар се очаква да бъде балансиран към края на 2019 година, тъй като глобалните складови запаси намаляват, а търсенето остава силно, заяви пред Ройтерс петролният министър на Кувейт - Халид ал-Фадл.

Според него все още има неяснота по отношение на растежа на търсенето на петрол поради опасенията за негативно въздействие на търговския спор между САЩ и Китай върху световната икономика, като в същото време производството на американски шистов петрол продължава да се увеличава.

Тази несигурна перспектива затруднява ОПЕК и неговите съюзници да имат по-ясен план относно петролните доставки за втората половина на годината. Кувейтският министър посочи, че на този етап е прекалено рано да се каже, дали производителите на петрол ще разширят сегашните си производствени ограничения и след юни.

Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители извън ОПЕК, известна като формата "ОПЕК +", се съгласиха да ограничат производството с 1,2 млн. барела на ден през първите шест месеца на настоящата година, като целта на това споразумение е да се преустанови натрупването на складови запаси и отслабване на цените.

"Днес на пазара има голямо безпокойство, свързано главно със загриженост за доставките. Например, влиянието на решението на правителството на САЩ, че няма да предоставят повече отстъпки на големите купувачи на ирански суров петрол, все още не е усетено", посочи Халид ал-Фадл.

Той също така посочи възможността за по-нататъшни санкции на САЩ срещу Венецуела, политическото напрежение в Либия, нарастването на производството на американски шистов петрол и търговския спор между Вашингтон и Пекин като причини, поради които остава неясна глобалната перспектива за петролното търсене и предлагане.

"Ако погледнем търговските петролни запаси в рамите на ОИСР, мисля, че сме на прав път. Складовите запаси на ОИСР намаляват към осреднената им стойност за последните 5 години, а рекордното ниво на съответствие, постигнато през април от ОПЕК и неговите партньори, изигра важна роля", посочи кувейтският министър, визирайки факта, че през миналия месец спазването на споразумението за ограничаване на петролното производство достигна цели 168%.

"Трябва обаче да свършим още работа. Смятам, че пазарът се очаква да бъде балансиран през втората половина на 2019-а година по-специално към нейния край", допълни той.

На въпрос на Ройтерс дали е възможно увеличение на доставките на петрол през втората половина на годината, Ал-Фадл отговори: "Всички възможности са на масата. Това не е малко вероятен сценарий".

Договорът за дългосрочно сътрудничество между ОПЕК, Русия и други водещи производители извън картела, е бъде включен в дневния ред на срещата във формата "ОПЕК +" през юни, посочи в заключение петролният министър на Кувейт.

Петролните фючърси с доставка през юли се търгуват разнопосочно по време на днешната тънка и неликвидна търговия с оглед на почивния ден за пазарите във Великобритания (за пролетна банкова ваканция) и в САЩ (Деня на загиналите във войните).

Фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 0,25% към 58,50 долара за барел, а тези на петрола брент се повишават с 0,65% към 69,15 долара за барел, след като през миналата седмица те отбелязаха най-солиден седмичен ценови спад в рамките на тази година, поевтинявайки съответно с 6,8% и с 4,9%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна