Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетен панаир на книгата в НДК

| обновено на 28.05.19 в 15:14
Снимка: БГНЕС


Пролетният панаир на книгата се откри днес в НДК. Над 160 издателства се включват в него. Форумът ще продължи до неделя, като паралелно с това НДК ще е домакин и на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

Още преди самото откриване щандовете вече посрещаха и първите си четящи клиенти.

Като част от официалното откриване на панаира на книгата беше и показването за първи път на изложбата „Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация”. Самият той е автор на рисунките към повече от 200 книги, а през 2016 и 2017 години е номиниран за най-престижната награда за детска литература в света – мемориалния приз „Астрид Линдгрен”. В момента Любен Зидаров е най-възрастният действащ илюстратор на планетата.

Повече от 10 000 книги, 1200 квадратни метра изложбена площ, над 40 хиляди очаквани посетители и богата културна програма с близо 50 събития - литературни четения, срещи с автограф на щандовете на издателите, дискусии.

Сред акцентите в първия ден е представянето на програма "Творческа Европа" от 17.00 часа днес, която дава възможности за субсидиране на литературни преводи. 

Паралелно с пролетния базар на книгата се провежда и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Целта е в неформална атмосфера подрастващите да се запознаят с творчеството на съвременни европейски и български автори и художници.

“Този път ще бъде пазар плюс много неща. По принцип започва традиционният Пролетен базар на книгата, който се провежда от много години в НДК около 24 май. Но тази година той ще бъде доразвит“, каза пред БНР Велизара Добрева, председател на управителния съвет на Асоциация “Българска книга“, организатор на събитието. В интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ тя поясни:

“От една страна културната програма на самия базар – това са представяния на срещи с автори на отделните изложители. Успоредно ще се проведе и второто издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи“.

Друг акцент от Пролетния базар на книгата е изложбата „Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация“. Той е илюстрирал повече от 300 книги, любими на всяко дете. Изкуствоведът Филип Зидаров каза в предаването „Хоризонт до обед“, че изложбата е подредена по необичаен начин.

Произведенията представляват увеличения на известните корици, посочи той и добави:

„Илюстрацията винаги трябва да запази една дистанция на приказност. Тя не е реалният свят, тя всъщност свързва реалното и нереалното в една особена магична среда, която се нарича приказка. Всяка детска книга е вид приказка. Тя развива фантазията на децата, тя ги учи на добро и лошо, тя им създава визуален план на неща, които са много важна добавка на т.нар. "реален свят".

Изложбата може да се види в НДК до 2 юни.

Интервютата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени