Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манфред Вебер обяви готовност за компромис

Манфред Вебер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десноцентристкият кандидат за председател на ЕК Манфред Вебер заяви днес, че неговата Европейска народна партия (ЕНП) е готова да направи всички необходими компромиси относно назначението на най-влиятелната фигура в Евросъюза, предаде Ройтерс.

Вебер заяви това, след като основните политически групи в Европарламента се съгласиха да продължат да подкрепят принципа, че нов шеф на Европейската комисия трябва да бъде един от водещите кандидати за поста. Според председателя на ЕП Антонио Таяни (ЕНП) лидерите на ЕС трябва да изберат именно един от водещите партийни кандидати.

Списъкът включва освен Вебер и левия кандидат Франс Тимерманс (социалисти и демократи) и претендентката на либералите Маргрете Вестагер (АЛДЕ). 

Готовността за компромис бе огласена преди днешната работна вечеря на лидерите на ЕС, които ще обсъдят разпределението на постовете в ЕС.

На свой ред лидерът на групата на АЛДЕ Ги Верхофстат настоя, че е важно следващият председател на ЕК да представлява широко проевропейско мнозинство. И допълни, че либералите не подкрепят системата за водещ кандидат в настоящия ѝ вид.  

Съпредседателката на Зелените Ска Келер - четвърта по големина група в новия ЕП след ЕНП, социалисти и демократи и АЛДЕ, заяви, че е крайно време Еврокомисията да бъде оглавена от дама.

ЕНП е победител в евроизборите, но за да си осигури мнозинство, трябва да сключи съюз с поне още две формации.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени