Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Брестничка: Нека имаме доверие в децата си, да сме по-малко тревожни родители

Снимка: pixabay.com
На 29 май от 11.30 часа в НДК писателката Цвета Брестничка ще поведе децата на разходка из Вълшебната гора, ще ги запознае с нейните обитатели и заедно ще редят рими. Самата тя е майка на четири деца и в игрите с тях и спонтанните разкази, които измисля, се раждат няколко истории, които впоследствие се превръщат в любими книжки за подрастващите. Историите са предимно забавни, съдържат и малко поука, но най-хубавото е, че създават възможност родителите и децата да прекарват времето си заедно по много приятен начин и да се чувстват много близки в един свят, който изграждат заедно, четейки книжките.

Децата имат нужда от любов, от доверие в тях, от подкрепа и да сме по-малко тревожни като родители. Със сигурност това им помага да изградят по-голямо самочувствие, увереност в себе си. Трябва да сме по смели в това да им даваме възможност да изпробват силите си. Това сподели Брестничка в предаването на "Радиоприемница". Словото е това, което може да направи "топла" връзката между родителите и децата. Важни са и думите и начинът, по който говорим с децата. Майсторство е да предадем смисъл, така че те да разберат, че зачитаме тяхната личност. Има значение как ги въвеждаме в света на книгите, в писаното слово. Когато децата са малки, именно родителите правят избора на книги, а литературата е свят, в който те могат да се почустват сигурни и защитени.

Цвета Брестничка /сн. Луиза Лазарова/Днешното време е изключително динамично и всички сме изправени пред различни предизвикателства, с които трябва да се справяме. Така не ни остава достатъчно време, за да поддържаме добра връзка между семейството и училището, да се говори за това какво искат родителите и учетилети за децата, да се убедим, че искаме едно и също и пътищата, по които вървим към постигането му са еднакво удовлетворителни и за родителите, и за учителите, и най-вече за децата, коментира Цвета Брестничка, която е и председател на Асоциация "Родители". Тя отбеляза, че сред проблемите в съвременната образователна система са новите модели на оценяване на децата. По думите й "трябва да оценяваме системата, а да подкрепяме да напредват спрямо собствените си темпове и собствените си интереси". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени