Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" се опитва да детронира "Самсунг" от челната позиция на пазара на смартфони

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С оглед на факта, че световните продажби на смартфони са спаднали с 2,7% на годишна база през първите три месеца на 2019-а година, най-голямата китайска технологична компания "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) е намалила разликата с южнокорейската "Самсунг" и е засилила позицията си като втора сила по пазарен дял в света, показват данни на фирмата Gartner In.c, която е водещ анализатор в областта на информационните технологии.

Според Garther Inc. продажбите на смартфони в два от най-големите пазари в света, Съединените щати и Китай, са намалели през първото тримесечие съответно с 15,8% и 3,2%.

"Хуавей" обаче е продал с 69% повече смартфони в Европа в сравнение с първите три месеца на 2018-а година, докато продажбите в Китай са нараснали с 33%, за да осигурят господстващо положение на вътрешния пазар с дял от 29,5 на сто.

В световен мащаб базираният в Шенжен технологичен гигант е достигнал пазарен дял от 15,7% при продажбите на смартфони, което е ръст от 10,5% за същия период на миналата година, като за първото тримесечие "Хуавей" е доставил 58 милиона мобилни телефони.

Въпреки това старшият анализатор в компанията Gartner - Ансул Гупта предупреди за негативения ефект, който т.нар. "черен списък" на САЩ с чуждестранни фирми би могъл да има върху продажбите на "Хуавей" в дългосрочен план, особено ако приложенията и услугите на "Гугъл" (Google) станат недостъпни за мобилните устройства на китайския технологичен лидер.

На този етап "Самсунг" запазва първото място с пазарен дял в света от 19,2%, но това представлява понижение от 20,5% дял при продажбите на смартфорни през първото тримесечие на миналата година.

Световният пазарен дял на смартфоните iPhone на Apple също е спаднал от 14,1% през първите три месеца на 2018-а година до 11,9% в началото на настоящата година, което отрежда трето място на американската технологична компания.

Четвърто и пето място в световния пазарен дял на смартфони заемат други китайски производители като Oppo Mobile Telecommunications Corp. и Vivo Communication Technology Co., съответно от 7,9% и от 7,3%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!